Bed and Breakfast Selatuinen Friesland: de tuin op tafel, met recept gegrilde sla

Het heerlijke ontbijt

Het heerlijke ontbijt buiten geserveerd op een plek in de tuin naar keuze.

Eén keer per jaar gaan we op tuinenkijkweekend, mijn moeder en ik. Dan willen we natuurlijk ook het liefst in het groen slapen. Gelukkig heeft Nederland een hoop leuke groene adresjes. In Friesland sliepen we in één van de drie kamers van Selatuinen en dat bleek een uitstekende keuze! Bij het huis van de leuke eigenaren Anton en Ingrid hoort een hele grote tuin van 5000 m2. Landschappelijk en ongedwongen ingericht met een bijzondere borrelsteenplaat, hagen, een hele grote vijver, een groen theater, een moestuin, een bloemenweide en heel veel zitjes….

Bos- en boomkamer

Achter in de tuin staat het paviljoen met twee kamers waar je kan slapen in een oase van rust aan de rand van een bos. De derde kamer heeft uitzicht op de tuin en bevindt zich in het hoofdgebouw. De tuin is ontworpen door Ingrid, afkomstig uit Rijswijk, opgeleid op de tuinbouwschool Landgoed Huis te Lande in Rijswijk begin jaren zeventig.  ‘Deze school werd met straffe hand geleid door enkele idealistische Haagse freules, in die tijd de enige opleiding waar je als meisje met groene vingers terecht kon’, aldus Ingrid. De lijnen in de tuin zijn robuust, weids, lange zichtlijnen en toch heeft de tuin ook veel leuke hoekjes.

Het paviljoen met de bos- en de boomkamer. Er naast het openlucht theater. Op de voorgrond de vijver. Bron: facebookpagina Selatuinen

De tuin op tafel

Ingrid en Anton bereiden super lekker eten.

Ingrid en Anton runnen een fantastische bed and breakfast met 5000 m2 tuin. Bron: website Selatuinen

Ingrid en Anton runnen een fantastische bed and breakfast met 5000 m2 tuin. Bron: website Selatuinen

We waren die avond de enige gasten en kregen een heerlijk dineetje geserveerd met verrassende ingrediënten uit de moestuin. Ooit gegrilde sla gegeten? Ieder gerecht was origineel en smakelijk. Geserveerd in de tuin op een plek naar keuze en daarna genoten we nog na in de gemakkelijke stoelen bij de vijver. Een volmaakte zomeravond, de geluiden van de natuur en de parkieten in de tuin.

De onderbroken muur gaf zicht op het mais van de boer. Af en toe krijgt de tuin bezoek van reeën uit het aangrenzende bos. De grasstrook, die dwars door de tuin loopt, is er ook vanwege het recht op overpad van de buurman. Zo’n een tot twee keer per jaar vertelde Ingrid,wandelen de koeien van de een naar de andere kant. Wat ik heel knap vind van de gastvrouw, is dat ze met veel plezier en enthousiasme het verhaal van de tuin vertelt, terwijl ze dat vast heel vaak doet. Je voelt je heel erg welkom.

Image00002

Iedereen voelt zich happy in zo’n tuin.

Image00003

De doorloop, gemaaid, links de bloemenweide

Image00005

Blik op de vijver en de relaxstoelen… Hier en daar onkruid… Niet storend maar onderdeel van de ontspannen sfeer.

Image00004

De moestuin

Image00011

Even wat drinken op deze warme dag of badderen… Een spontaan uitgezaaide bloem mag rustig blijven staan en wurmt zich langs de borrelsteen.

Vlak bij hun huis ligt een privéstukje tuin. -Tenminste zo zag ik het, vlak bij hun keuken en woonkamer. Ik heb geen bordje aangetroffen.- De rest van de tuin mag je als de jouwe beschouwen… De omgeving is ook erg mooi. Je kunt hier heerlijk fietsen. Wij reden naar de tuinen van Ton ter Linden hier vandaan.

Ingrid krijgt zo vaak van gasten de vraag naar haar recepten, dat ze een kookboekje heeft samengesteld dat je kunt kopen ter plekke of online. Wie nog geen kennis heeft gemaakt met gegrilde sla: hierbij alvast een recept. En oh ja, concerten worden er ook nog gehouden… Alle foto’s van ons bezoek vind je op de facebookpagina van Groenjournalistiek. Klik hier voor meer informatie: Selatuinen

Gegrilde sla

1 krop ijsbergsla

1  rode peper

2 eetlepels vloeibare honing

8 eetlepels zonnebloemolie

2 teentjes knoflook

1 eetlepel tijm

2 theelepels salie

Zeezout

Oven voorverwarmen op 240 graden

Ijsbergsla wassen en in de lengte  in kwarten of zes stukken snijden. Goed laten drogen.

Peper wassen en in kleine stukjes snijden, de pitten voor het grootste gedeelte meenemen.

In een kommetje de olie en honing goed mengen. De peper, tijm, salie en fijngesneden knoflook erdoor roeren.

In een ovenschaal de sla met snijkant naar boven leggen. Deze dik bestrijken met het olie/honingmengsel.Blaadjes iets openvouwen zodat de dresseing er ook tussenin kan komen. Zeezout erboven malen.

Schaal bovenin de oven schuiven en in ca 10/ 15 minuten laten grillen. Oppassen dat het niet verbrand!

Recept: Ingrid Selatuinen

step0001

sela tuinen friesland

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »