Bloemen en bonen in Almere Poort

IMG_8769[1]

– Nieuw werk te zien in Almere Poort, natuur als inspiratiebron.-

Ik heb een tante in Amsterdam. Had, moet ik zeggen, want sinds kort woont ze in Almere Poort. Lenny Schröder  is 72 en kunstenaar. Die gaan nooit met pensioen, weet ik inmiddels. Daarom heeft ze in haar nieuwe huis in Almere in project Ithaka een atelier. Alle huizen  zijn in een u-vorm rondom 1,5 hectare (twee voetbalvelden) gesitueerd.  En om die ruimte draait project Ithaka.

Natuurlijk zwembad en vijver

De U wordt afgesloten met een sloot. Tussen de huizen komt een heemtuin met paadjes en bomen. De bomen zijn er al en middenin ligt een natuurzwembad gelegen in een natuurlijke vijver. Op een ingenieuze manier wordt het water van het zwembad gezuiverd door de water- en oeverplanten. Lenny vertelt: “vorige zomer  kon ik al lekker zwemmen daar in zacht zuiver water, een klein wandelingetje terug naar mijn terras, kop koffie en dan aan het werk, dat is echt genieten.”  Ik zie het voor me, een tikje jaloers. Ik krijg een rondleiding door haar kunstzinnige huis, kijk vanaf het balkon op de zwemvijver en ben onder de indruk.

IMG_7089[1] Kunst en bloemen, foto genomen in bloemenwinkel in IJburg

Mijn tante is de dochter van mijn tuinierende opa en ook zij is ‘besmet’ met het tuinvirus. Bloemen, planten en natuurlijke vormen en kleuren zijn de inspiratiebronnen voor haar kleurige glaswerk. Als vaas te gebruiken of verwijzend naar tulpenmania. Mijn tante eet uit haar eigen tuin. In de voortuin groeien kruiden, bloemen en bonen. Ik beloof jullie dat ik in de zomer met een fotoreportage kom uit Ithaka. Want de poorten van Ithaka openen alleen voor bewoners en hun bezoekers… Duik nu in haar kleurrijke wereld online als je nieuwsgierig bent, ze geeft ook workshops: http://lennyschroder.info

Wil je alvast wat zien van Almere Poort Ithaka? Klik dan hier op  biotop. Dit pdf bestand is een artikel uit een Frans blad, dat ook uitlegt hoe het water zuiver blijft op een biologische manier. Je moet wel wat Frans kunnen lezen. Maar plaatjes bekijken is al leuk.

 

You may also like...

1 Response

  1. 5 juli, 2014

    […] wél wat. De mooiste zwemvijver, die ik onlangs zag, was die in Almere bij mijn tante die woont in project Ithaka. Dit project gaat ergens in november op televisie komen, vanwege een nominatie in een […]

Translate »