Verticale tuinen: groene gebouwen binnen en buiten

green fortune, tuinblog, groenjournalistiek

Op mijn bureau in ons schoolgebouw staan drie plantjes. Zelf meegenomen. Met  mijn collega zorg ik voor liefde en water, net zoals dat op andere docentenkamers  gebeurt. En in de vakanties gaan ze mee naar huis. Al zijn wij een HBO instelling, het lijkt net op een basisschool zo. Het doet me denken aan lang geleden: de juf of meester vraagt voor de zomervakantie wie thuis wat plantjes wil verzorgen. In mijn huidige school zijn nog een paar groene planten te vinden, in de aula en de docentenkamer.  Daar staat tegenover dat onze verouderde, knusse en ruime school in een groene wijk ligt met volwassen bomen. Dat compenseert een en ander. We hebben een binnentuin met hortensia’s en een magnolia die door de beschutte ligging vroeg bloeit. Of onze studenten zich ook maar één moment bewust zijn van deze schoonheden en de volgroeide bomen in de straat, ik betwijfel het.

Verhuizen naar het centrum van Tilburg

Al jaren wordt er gepraat over verhuizen naar een modern schoolgebouw in de binnenstad, waar journalisten in opleiding zich eigenlijk zouden moeten bevinden: in het hart van de samenleving en niet in een rustige toch wel keurige buitenwijk naast een serviceflat en kinderdagverblijf. Terwijl mijn collega’s dromen van redactieruimtes die overlopen in een echte dagbladredactie of studentenstartups die samenvallen met journalistiek vernieuwende mediabedrijven, hoop ik dat een nieuw of verbouwd pand in de binnenstad ook groen en duurzaam wordt. Een inventief gebouw met wateropvangmogelijkheden, hergebruik van regenwater voor toiletten en verantwoord materiaalgebruik natuurlijk. Bij de aanleg van zo’n verticale tuin moet wel goed opgelet worden dat dit ook echt duurzaam gebeurt. CO2 neutraal, als het effe kan!

green fortune, groene wanden

Want een groene omgeving is goed tegen stress (voor studenten en docenten) en burnouts (idem, ook jonge mensen krijgen burnouts door de aanwezige druk om een plek te verwerven in een maatschappij die niet op hen zit te wachten) en werkt heilzaam om creatief te kunnen denken. Rust in je hoofd leidt tot heldere momenten en creatieve ideeën. Geen enkele yogaleraar roept immers op in gedachte naar een grote groep mensen op een vol strand te gaan al mediterend. Het meanderende  beekje in het groen is de gewenste ‘state of mind’ om een malend hoofd tot rust te brengen. Wetenschappelijk onderzoek onderschrijft dit.

De binnentuinen van VROM

Lang geleden was ik in het ministerie van VROM in Den Haag dat een enorm binnencomplex van bomen en groen had, hangende tuinen in een glazen veste. Echt bijzonder. Het gebouw, ontworpen door Jan Hoogstad geopend in 1992, kosten 157 miljoen, in guldens neem ik aan, heeft maar kort als ministerie gefunctioneerd. In 2009 is al voor een verbouwing besloten en het zal over enkele jaren worden heropend. Benieuwd hoe het dan met het groen gesteld is.

Tuinblog, verticale tuinen, Green Fortune

Zo extravagant hoeft niet maar groene binnen- en buitenwanden, verticale tuinen, het wordt nog veel te weinig toegepast in Nederland wat mij betreft. De weldadige werking die er vanuit kan gaan te weinig onderkend. Planten zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Ze stoten immers zuurstof uit! Kunnen vocht- en warmte regulerend zijn. De vochtafgifte zorgt ervoor dat als verwarmingen hoog staan de lucht bevochtigd wordt. Sommige planten werken als ware luchtreinigers en filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Goed voor lichaam én geest dus. En het is ook gewoon heel erg mooi! Dat bewijzen de foto’s van Greenfortune wel.

tuinblog, groenjournalistiek, verticaal tuinieren

Ik zie ons hier al zitten…

Mocht eindelijk bekend worden of en waarheen verhuisd wordt, ben ik de eerste die zich aanmeldt om mee te denken over de ‘groene’ kant van het gebouw. Al zullen studenten niet bezig zijn met groene wanden als gezonde sfeerdragers van een schoolgebouw, ongemerkt zal het groen bijdragen aan een heldere, scherpe geest en een goede tijd op onze school.  En voor de docenten? Onder het motto duurzaam ouder worden terwijl je werkt, mag er ook best in een gezond groen en duurzaam gebouw geïnvesteerd worden. Wij zitten er misschien wel tot ons zeventigste…

Dit blogbericht is in stand gekomen in samenwerking met Greenfortune Zij leveren spectaculaire groene wanden voor binnen en buiten. Ook toe te passen voor particulieren, in de stad bijvoorbeeld, als er maar weinig ruimte is, of om een lelijke muur te camoufleren en als je gewoon iets heel anders wil dan de geijkte planten in een pot!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »