Geleend landschap in je tuin met behulp van een muurposter

De winnaars van de tuin/landschapsfotowedstrijd Igpoty 2017 zijn bekend. Eén foto viel mij bijzonder op, een perfect voorbeeld van een doorkijkje. Tussen de takken van appelbomen, beladen met appels, zien we de boerderij die vermoedelijk bij de boomgaard hoort. Je zou van deze winnaar een geweldige muurposter kunnen laten maken, en zo de suggestie in je eigen tuin wekken dat deze veel groter is dan in werkelijkheid. Plant mini fruitbomen of leifruit voor het tuinschilderij en het plaatje is compleet.

Bron: facebookpagina Igpoty, fotograaf Nigel McCall. Locatie: Aberglasney Gardens Engeland

 

Doorkijkjes en omringend landschap

Landschapsarchitecten maken graag gebruik van een fraai omringend landschap als zij een tuin ontwerpen, dat heet ‘borrowed landscape’ oftewel geleend landschap. Soms ben je in een tuin die geleidelijk over lijkt te gaan in de groene omgeving, mede omdat de beplanting richting landschap daaraan is aangepast; wilder en natuurlijker. Een andere manier is een doorkijkje creëren naar dat omringende landschap terwijl de tuin een heel eigen karakter heeft. Deze ideale situaties komen in ons volle en drukke landje maar weinig voor. De meesten van ons zullen het moeten doen met een beperkte lap grond achter het huis, omringd door andere huizen en tuinen. Vanwege de privacy krijgen deze tuinen meestal schuttingen als erfafscheidingen.

Voorbeeld van een tuinposter die een doorkijkje geeft naar een omringend landschap. Het is als een muurschildering.

 

De misleiding van het oog

Een tuinmuur zou al veel mooier kunnen zijn dan een schutting. In Delft zag ik er een met een muurschildering, passend bij de stad waar de tuin zich in bevond:

groenjournalistiek opentuindag Delft

Een oplossing voor zo’n schuttingsituatie zou een tuinposter kunnen zijn, al dan niet met een doorkijkje. Zo’n afbeelding heet een ‘trompe l’oeuil’, een misleiding van het oog, dat ziet wat er eigenlijk niet is. De mogelijkheden zijn legio, openstaande deuren naar een wei met koeien bijvoorbeeld, een Frans straatje, om je vakantiegevoel mee te nemen naar je tuin.

Een vakantiegevoel vasthouden in je tuin.

Zet er bijvoorbeeld potten lavendel voor, of kruiden als Marjolein en tijm. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er: Franse, Italiaanse en berglandschappen, oude muren begroeid met blauwe regen, etc.

Stuk goedkoper dan zo’n muur laten metselen. Een spiegel in je tuin kan ook een ruimtelijk effect hebben. Helaas kunnen vogels ook niet altijd het verschil zien, met als gevolg dat ze zich tegen de spiegel te pletter vliegen.  Daarom niet zo’n goed idee. De luchtweerspiegeling in een spiegel hebben buitenposters niet.

Koeien in je tuin.

Ingelijst buitenschilderij

Ook je eigen foto kan tot buitenschilderij verwerkt worden. Mits je natuurlijk voldoende MB/pixels hebt voor zo’n uitvergroting. Tuinposter.nl levert ze tot op de cm nauwkeurig maximaal 4 meter hoog en 10 meter breed. Stel je eens voor wat je daar allemaal achter kan laten verdwijnen. Ze verzekerden mij dat hun posters niet onnatuurlijk glimmen, van mooi materiaal zijn en dat ze ook nog bijzondere omlijstingsmogelijkheden bieden, zoals met bamboe. Perfect in een oosterse of natuurlijke, groene tuin, of als aankleding van je meditatieplekje.

Voorbeeld van tuinposter met omlijsting van bamboe.

Doe eens gek

In Berlijn zagen we geweldige muurschilderingen op een daarvoor bestemd overgebleven stuk Berlijnse muur, die heel tof zouden staan in een hippe stadstuin. Een Trabantje, zo’n typisch Oost-Duits autootje, dat binnen rijdt bijvoorbeeld.

Ik zie eigenlijk geen enkele reden meer om naar saaie, houten, doorsneebouwmarktschuttingen te blijven kijken of lelijke betonnen muren als er zoveel mogelijkheden zijn om deze te verbergen.

Voorbeeld van een weggewerkte muur.

Dit blogbericht kwam tot stand in samenwerking met tuinposter.nl Leverancier van hoogwaardige posters voor buitengebruik. Op maat leverbaar.

 

You may also like...

7 Responses

 1. Ankie Manders schreef:

  Leuk, brengt me op ideeen. Het autootje is een trabantje😜

 2. Jannie schreef:

  Wat een leuk artikel. Zo ziet de tuin er weer ontzettend vrolijk uit 🙂
  Ik ben het niet helemaal met je eens wat betreft de ‘saaie houten schuttingen’. Deze zijn er in vele verschillende soorten en maten te krijgen, bijvoorbeeld met een prachtige klimop. Dat geeft ook veel kleur en vrolijkheid aan de tuin.

  • Groenjournalistiek schreef:

   Ja, ik snap je reactie, maar een mooie houten schutting met klimop is natuurlijk groen en niet saai… en valt dus niet in deze categorie saaie houten schuttingen.

 3. Jannie schreef:

  Wat leuk! Ik ga binnenkort mijn tuin ook weer eens flink aanpakken. Ik heb al materiaal gekocht, nu de bloemen nog. Goed materiaal is het halve werk zeggen ze hé, haha. Op de site van tuinposters staan inderdaad ontzettend leuke posters, lekker vrolijk! Dan kan ik die lelijke muur mooi weg werken. Bedankt voor de tips! Schrijf je binnenkort nog een blog over tuin opknap tips? 😉 Zou wel van pas komen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »