RTL’s Mooiste tuinen van Nederland: Tielens in Hoeven behalve structuur ook bloemen en natuur

Image00006 Image00012

Image00015Maandag keek ik op internet het nieuwe RTL programma ‘De mooiste tuinen van Nederland’ terug. Ik ben er geen fan van. De commercie overheerst en de tuinen waar het eigenlijk om gaat krijgen maar beperkte aandacht. Zo werd ook nu weer een item over een ‘mooiste’ tuin onderbroken met verkooppraat over vijvers. Heel irritant, snel even doorspoelen.

Hier foto’s van wat je niet zag: groen, bloemen en prachtige borders.

Image00004

 

Veel kleur en bloemen, meer dan een formele tuin

Deze uitzending (13 april) werd onder andere een bezoek afgelegd bij de tuinen van Albert Tielens in mijn eigen woonplaats. Dat moet in februari of maart geweest zijn, want van de prachtige borders, oma’s tuin (of de pluktuin) en de moerastuin was niets te zien. De nadruk lag op het wintergroen en het formele gedeelte. Helaas, want zo kwam de tuin erg eenzijdig in beeld. Ik bracht er een aantal jaren geleden een bezoek tijdens een open tuindag. En ik verzeker je, het is echt de moeite waard.

tuin van oma

Op de voorgrond Perovskia en kattekruid (Nepeta) in de pluktuin

Langs de lange zwemvijver liggen twee prachtige bloemrijke borders aan beide kanten. Superleuk vond ik zelf de zogenaamde pluktuin. Deze is geïnspireerd op de bloembedden zoals mijn opa en oma die hadden… Ik sprak Albert Tielens daarover. De papaver die er staat, heb ik ook in de tuin. Nooit gezaaid, geen idee waar vandaan, maar wel prachtig. Hij legde uit dat je om de kleur zo te houden, anders gekleurden moet verwijderen omdat anders de kleuren mixen. (Onderaan deze post een foto van de bedoelde papaver in mijn eigen tuin.) Ook zei hij dit gedeelte op basis van de tuinen van vroeger en de tuin van zijn oma te hebben aangelegd. Een tuin was praktisch: rijen groenten en rijen met bloembedden om te plukken, alle bloemen door elkaar. Kaart van de tuin (bron website Tielens):

kaartje

paddepoel

Moerastuin, de paddenpoel

Een heel mooi stuk vond ik de paddenpoel. Erg groen en natuurlijk. Albert Tielens is een bevlogen tuinman, die ook echt van de natuur en dieren houdt. Dat kwam tijdens de uitzending niet tot zijn recht. Hij leek voornamelijk een controlfreak, die vier keer per week op zijn grasmaaier door de tuin snelt.

Hij ontwerpt overigens ook tuinen voor derden. Ook in 2014 zijn er weer open tuindagen van 28 juni t/m 6 juli en 27 & 28 september.

Op de facebookpagina van Groenjournalistiek vind je alle foto’s die ik gemaakt heb. Wil je van alles op de hoogte blijven? Like de pagina dan even…

Meer informatie over de tuin van Tielens? Lees mijn blogbericht over zwemvijvers

tuinblog

Mijn eigen tuin, papavers nooit gezaaid, aangewaaid, op de voorgrond twee alliumbollen

 

Tip: papaver verspreid je in je tuin door na de bloei de zaadbollen ergens in de buurt van de gewenste plek op de grond te leggen. De bollen vergaan langzaam, het zaad verspreidt zich en je vindt de zaailingen een jaar later terug. Papaver houdt van grond, die net omgewerkt of gewoeld is. In tegenstelling tot de meeste planten die juist graag een bodem hebben, die met rust gelaten wordt. Voor de luie tuinier de ideale manier van uitzaaien. Neerleggen en de natuur zijn gang laten gaan.

You may also like...

5 Responses

 1. Ik ben gevraagd om met mijn tuin in dit programma deel te nemen. Dit heb ik niet gedaan en achteraf gezien ben ik daar heel blij om. De commercie overheerst inderdaad (was me vooraf niet verteld) en dat stoort me. Zeker nu je weet dat intratuin planten met veel pesticiden verkoopt.

 2. Jobfre schreef:

  Hallo, ik heb het programma ook gezien. Inderdaad jammer, al die commercie,maar verder is er weinig tot niets over tuinen te bekijken op de tv.
  Maartens moestuin (leuk), Rob’s etc.(eeuwig hetzelfde)

 3. Groenjournalistiek schreef:

  Jouw conclusie klopt… Er zijn geen alternatieven. Maar dat zou nou eens snel mogen veranderen. De publieke omroep is van ons allemaal. De nodige programma’s gaan over onderwerpen waar misschien wel veel minder mensen in ons land mee bezig zijn of in geinteresseerd zijn dan in groen, tuinen, etc. En dat is dus eigenlijk heel raar…

 1. 5 juli, 2014

  […] Hoeven waren deze week de tuinen van Tielens geopend. Dat is voor mij een thuiswedstrijd, dus gemakkelijk om even langs te gaan. Hoewel […]

 2. 5 september, 2016

  […] de beplanting is zo gekozen dat alles tegelijkertijd in bloei staat een korte periode. De tuin van Tielens is uitgeroepen tot tuin van de maand september door de Nederlandse tuinenstichting. Eind september […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »