Tuin Trends 2015

carrie preston, groenjournalistiek, tuinblog

December is de maand van de terugkijklijstjes… Januari die van vooruitkijken. Die terugkijklijstjes heb ik voor wat betreft dit blog aan me voorbij laten gaan, aan vooruitkijken doe ik graag mee. Wat zijn de trends voor de tuin? Of misschien wel: wat zou ik graag als trend zien!

tuinblog, groenjournalistiek, schutting

Bron: website Buurjongens Twee trends: duurzame en natuurlijke schutting. Uit de bak groeit Oost-Indische kers met eetbare bloemen, ook de bladeren zijn in beperkte mate eetbaar.

Nu iedereen in de ban van groenten uit eigen tuin lijkt te zijn geraakt, is er sprake van een heuse moestuinmania. Terwijl tuinbladen verdwijnen, verschijnen nieuwe moestuinbladen. De trend die daarbij hoort, is wat mij betreft in je tuin kiezen voor eetbare planten en het mixen van groenten met vaste planten. Daarin zie ik persoonlijk meer dan een keurige moestuin met rijen groenten. De charme van doorschietende groenten is groot. Sommige hebben een spectaculaire bloeiwijze. De prei bijvoorbeeld. En wat dacht je van de bloem van de artisjok en van kruiden als bieslook en tijm? Ook heb ik me verbaasd over de bloemen van de wilde peen. Er waait nog weleens wat spontaan mijn tuin in, daaronder ook een wilde peen. Prachtige schermbloem boven een piepklein peentje. Ik vermoed dat de veldmuizen in mijn tuin blij zijn met de peen en ik met de bloemen. Goede deal.

suzip, groenjournalistiek, tuinblog

Bloem van kardoen, foto: Suzanne van Andel, bron facebook

Ik ben persoonlijk niet zo’n fan van de trend wildplukken. Niet omdat ik iets tegen de oogst heb. Het feit dat je niet weet of er bijvoorbeeld een hondenuitlaatservice in de buurt bivakkeert en of er gespoten is met allerlei gifzooi, maakt me huiverig voor deze populaire activiteit. In mijn eigen tuin weet ik tenminste wat er gebeurd is. Ook moet je goed weten wat je doet. De film: ‘Into the wild’ ooit gezien? Hoofdpersoon overlijdt omdat hij twee sterk op elkaar lijkende planten met elkaar verwart. De een met eetbare bessen, de andere met dodelijk giftige bessen. Het speelt zich af in Alaska, ook wij kennen giftige planten en bessen in de natuur en onze tuinen. Hype of trend, we zullen het zien… Misschien moeten we eerst maar eens beginnen, meer nuttige en eetbare (on) kruiden in onze tuinen toe te laten zoals paardebloem. Minder stress rondom onkruid wat gewoon ook planten zijn en de meerwaarde ervan in zien, is mijns inziens een nieuwe ontwikkeling. En dan komen we vanzelf bij:

tuinblog, groenjournalistiek, natuurtrend

Foto facebook Frans van Drielen, verstoppen in een wilgenhut.

De natuurlijke tuin die een echte trend aan het worden. En ik hoop dat die trend zich door zet. Tuinen die minder netjes zijn, waar gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen en bloemen door elkaar heen groeien in plaats van een beperking tot een soort of vijf. Hergebruik van materialen hoort daar ook bij. Zo’n tuin is een genot voor de mens, de dieren die op bezoek komen en een welkome aanvulling op de biodiversiteit. Planten worden gekozen op basis van bij, vogel- en vlindervriendelijkheid.

tuinblog, groenjournalistiek

In de tuinen van Appeltern, natuurlijke en diervriendelijke tuin.

trends4

Nu we het toch over bloemen hebben. Meer kleur en meer bloemen lijkt ook een trend. Het kan geen toeval zijn dat alle BN-ers in het programma ‘De mooiste tuinen van Nederland’, kiezen voor de romantische tuin met veel bloemen al hebben ze er zelf niet zo een. De trend in bruidsboeketten voor dit jaar – wat is dit nu weer voor een vreemd uitstapje zul je denken – laat zien dat meer kleur de trend is. Ook zien de boeketten eruit alsof ze net geplukt zijn in de tuin. Dat moet toch ergens op gebaseerd zijn: het mag bonter en natuurlijker… Kleuren als geel en oranje zijn in opkomst. Gemixt met brons, paars en violet heerlijk. Een beetje barok!

wedding boeket trend

Bron: twitter, voorbeeld bruidsboeket

 

tuinblog, trends

Romatische tuin, bron facebook foto Angela Stefanija

En als we dan toch aan het zaaien zijn voor ons moestuintje, dan kunnen die eenjarigen er ook gewoon bij. Gemengd zaad, goed voor bijen en vlinders, maar ook eenjarigen als cosmea, nigella (juffertje in het groen) en papavers bijvoorbeeld. Met de zachte winters van de afgelopen twee jaar en het lang uitblijven van nachtvorst zijn die eenjarigen echte winnaars. Ze bloeien maar door. Ik vond midden januari in mijn achtertuin nog steeds bloemen van het zakje zaad van Groei en Bloei. Een actie in het kader van tegel eruit, plantje erin… en natuurlijk in het kader van wilde bloemen voor bijen en vlinders. En er heeft zelfs een pak sneeuw op gelegen. Hoe is het toch mogelijk vraag je je af…

tuinblog

De prachtige zwemvijver van Albert Tielens in Hoeven: Tielens tuinen.

Een trend waar ik echt in geloof en een fan van ben, is de zwemvijver. Nu deze zo aangelegd kan worden dat je als zwemmer beter kan zien waarin je zwemt, is de zwemvijver aan een opmars begonnen ten opzichte van het traditionele zwembad. Misschien moeten we het geen zwemvijver meer noemen maar een natuurzwembad. Afgelopen jaar zag ik een aantal fantastische voorbeelden. Ook een optie voor een normale tuin!

tuinblog, groenjournalistiek, toop

Familietuin, ontworpen door Carrie Preston en Jasper Helmantel, te zien in Appeltern

Tot slot, wat voor mij een trend zou moeten worden, is vaker zitten én liggen in mijn tuin. De ellende is dat ik altijd wat te doen zie als ik plaats genomen heb. Soms kan ik gewoon blij zijn met zo’n warme zomerdag waarin je gewoon wel moet gaan zitten en liggen. Waarop het te warm is om ook maar wat te doen in je tuin. Rustig zitten, luisteren naar alle geluiden, het opnemen van geuren, het waarnemen van kleur en vorm… het is o zo rustgevend.

Heel gezellig: eten in je tuin met vrienden en familie en na de zonsondergang de sterren tellen. Dat lukt bij ons heel aardig, het is best donker nog in onze regio.. Ik houd zelf van natuurlijk tuinmeubilair wat niet te dominant aanwezig, natuurlijke kleuren en materialen. Of, wat in ons klimaat reuzehandig is, op natuurlijk materiaal lijkende materialen. Een rotanstoel houdt het niet zolang. Maar in moderne tuinen bij moderne huizen kan ik strak, gekleurd zitmateriaal ook erg waarderen.  Ik duim voor een lang en zonnig 2015, alhoewel, zo lang de temperatuur de 20 graden haalt, ben ik eigenlijk al dik tevreden.

tuinblog, groenjournalistiek

Modern huis, strakke zitjes, bloemen en groenten gecombineerd in deze voortuin van kunstenaar Lenny Schröder

Met dank aan Tuinmeubelland  Zoals de naam al zegt, vind je hier van alles voor in je tuin, de laatste trends natuurlijk.

logo

 

 

 

You may also like...

3 Responses

 1. Fred schreef:

  We gaan maar eens met rucola beginnen.

 2. Alex de Jong schreef:

  Leuk artikel! Wij zitten thuis erg te twijfelen om een zwemvijver te nemen, maar misschien nog maar even mee wachten tot de kleine wat groter is..

  • Groenjournalistiek schreef:

   Hoi Alex, dank voor je reactie… Als zwemdiploma A in zicht is, niet meer wachten! Het is echt een geweldig bezit, hele jaar door mooi en ik ken al mensen die beginnen in april met zwemmen tot in oktober!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »