Aan het werk, zwoegen en zweten

voorjaar, vijver

Kaalslag, alle grassen kort geknipt, nu nog de borders schonen.

In plaats van de Olympische schaatswedstrijden kijken, moet ik nu echt hard aan het werk. Twee mooie dagen en alles schiet de grond uit. Hoogste tijd om flink aan de slag te gaan. Rond de grote vijver achter in de tuin staan veel siergrassen. Die moeten nu allemaal kort geknipt worden. De stelen verwerk ik of in mijn hout/strohoop tegen het hek achterin dit stuk of ze gaan de hakselaar in. Die hakselaar heb ik aangeschaft sinds ik hier woon, want met een tuin van zo’n 800 m2 red je het niet meer met je kliko. Groot voordeel is ook dat de snippers in de tuin uit gestrooid kunnen worden en zo een mulchlaag vormen. De stengels zijn natuurlijk ook erg geschikt voor insecten. Zo’n stapel is een heerlijke schuilplaats voor van alles en nog wat. Mocht ik insecten wakker geschud hebben, dan kunnen ze er nog van door, want ik laat sowieso de stengels even een dagje liggen op een hoop.

Rietstengels in de vijver voor een biologisch evenwicht

In de vijver groeien ook een aantal rietachtige planten zoals de papyrus. Deze staan met hun blote voeten in het water. Net als de gele lis. Tip van de buurman. Op die manier halen ze als voedsel van alles uit de vijver met hun wortels en helpen mee aan het biologische evenwicht. Het werkt goed moet ik zeggen. De bedoeling is dat we geen pomp nodig hebben om het water te zuiveren en dat lukt na een aantal jaren worstelen prima. De grassen in de vijver zijn nu kort geknipt en ook in de zomer moet je ze af en toe wat bijknippen om het zuiveringsproces door te laten gaan.

Moestuintje

Gisteren heb ik mijn handen open gehaald aan het achterste stukje van de tuin, links op de foto. Daar is het verwilderd. Overal schoten de frambozen struiken uit de grond. Dat is heel lekker en gezond, de oogst was prima vorige zomer, maar nu is het de bedoeling dat daar een klein stukje moestuin bij komt. Als het allemaal lukt want ik heb nog meer stukken die om een reorganisatie vragen. Maar ja, dat is het mooie van een tuin, je bent nooit klaar en er is altijd wel weer een nieuwe droom te vervullen…   Hoe het met de moestuin in wording af loopt, lezen jullie deze zomer vanzelf.

Vijvertip: zet snelgroeiende rietsoorten en gele lis zonder aarde in de vijver. In een mandje met wat stenen of helemaal los met wat stenen om ze op hun plaats te houden. Af en toe knippen, dan werken ze hard mee om de vijver te zuiveren.

Dank je wel buurman voor de crocussen, gisteren een emmer vol voor de achtertuin en deze gaan de voortuin in.

voorjaar, tuinblog

Van ruilen komt geen huilen, maar biodiversiteit in de straat.

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »