Lente! Help, de natuur explodeert

narcisjes

De afgelopen dagen had ik echt het gevoel dat ik door mijn tuin moest rennen, het is niet bij te benen, wat er allemaal te voorschijn komt. Alles lijkt tegelijk te gebeuren. Ook als je in de straten naar de struiken kijkt, zie je dat de sierkersen en azalea’s allemaal tegelijk in bloei komen. En dan staan ook de struiken en bomen in bloei die in bloei horen te staan in deze tijd. Mijn narcisjes steken omhoog, maar ik moet ze nog bevrijden van oud hout eromheen en nu zag ik ook dat de pioenrozen hun neuzen uit de aarde steken, terwijl eind april toch echt normaler is. Als klap op  de vuurpijl vouwt de magnolia vandaag zijn eerste bloemen open en dat is ook zo’n week of vijf te vroeg. Geen nachtvorst alsjeblieft, dat zou zo zonde zijn….

Het was dan ook snoeien, opruimen, schoonmaken van de gevel van het huis en de tegels bevrijden van de groene aanslag. Het is geen straf, het is heerlijk. Lekker buiten bezig, de was buiten drogen, de cavia’s in de ren. In de konijnenren de hulst gesnoeid. Nou las ik in het Diervriendelijk tuinieren boek van Adrian Thomas dat de hulst goed is voor de rupsen van de vlinder het boomblauwtje, nooit geweten. Net als de klimop. De hulst blijft dus. Ook handig voor de kerst. En extra opletten deze zomer of we dat boomblauwtje zien fladderen.

boom, tuinblog, ellen van der peet

Onze achtertuin grenst aan akkerland. De afgelopen dagen reed ook de boer op en neer. Het land, wat een paar maanden heeft liggen wachten op het voorjaar, gaat weer gebruikt worden. De voorbereidingen zijn getroffen en nu maar wachten wat we achter ons hek krijgen. Het kan van alles zijn. Het enige waar we allemaal in de straat toch wel een hekel aan hebben is mais. Dat staat maandenlang hoog te wezen. Het uitzicht is weg en we hebben er slechte herinneringen aan in combinatie met een konijn, de voorganger van Bella, maar dat is een verhaal voor een ander blogbericht.

konijn, tuinblog

Tip: vijver of borrelsteen vlak bij je huis

Ondertussen fluiten de vogels, fladderen de eerste vlinders en ook de kikkers zijn terug. Een gezellig rijtje zit op hun vertrouwde plek aan de rand van de grote vijver in de zon. Steeds meer vissen laten zich zien. In de kleine vijver vlak bij het huis neemt een mannelijke merel (herkenbaar aan zijn felgekleurde snavel waarmee hij indruk maakt op de vrouwtjes) dagelijks een bad in het ondiepe gedeelte aan de rand. Mocht je overwegen een vijver (tje) aan te leggen of een borrelsteen, doe dat als het kan dan in zicht van je huis. Het is echt zo leuk om vanuit je huis op de vijver te kunnen kijken. Je ziet de vissen zwemmen, maar ook al het andere leven dat op het water afkomt. Ook een borrelsteen is geweldig leuk. Die hadden we in Woerden vlak bij het raam en de vogels die er een bad namen of wat kwamen drinken kon je mooi bekijken.

hommelhuis, tuinblog

Ik heb snel een hommelhuis gebouwd. Via twitter krijg ik allerlei informatie van journalist Pim Lemmers (@pimlemmers) over het wel en wee van bijen. Maar ook de hommel heeft het moeilijk liet hij weten. Nu schijnt, dat de eerste hommels die we nu zien vliegen op zoek kunnen zijn naar een plekje om eitjes te leggen. Een beetje hulp kunnen ze gebruiken. Er is van alles te koop, maar een oud vogelhuisje, een halve dakpan en een hand met hooi voldoet. Ik heb het op de houtril gelegd richting het zuiden. Dat schijnt de beste windrichting te zijn.

Vandaag begon ik weer op school na de carnavalsvakantie. Studenten met blote armen en jurkjes aan, die snakkend naar buiten kijken terwijl we het over mensenrechten hebben in de internationale politiek. Dat valt niet mee voor zowel student als docent. Maar opvallend is wel dat de stemming in het algemeen opperbest is. Zulke warme dagen in maart doen de mens en de natuur goed.

Ook zo genoten, laat een reactie achter, scroll even naar beneden… Of deel het met je vrienden, via delen facebook. Nieuwe lezers zijn van harte welkom.

You may also like...

2 Responses

 1. Wilma Goorden schreef:

  Ja Ellen, het is niet te geloven hoe de natuur z’n gang al gaat, je houdt je hart vast als het ineens zou gaan vriezen!
  De vlinders fladderen en lustig op los, mussen doen ‘het’ voor onze keukendeur, allerlei fluitende vogels maken me wakker vóór de wekker.
  De voorjaarsbollen komen volop uit de grond en allerlei klein spul bloeit een maand eerder dan vorig jaar.
  Leuke tip van het oude vogelhuisje, ik heb er nog een liggen.
  Geniet van het weer en veel tuinplezier, groetjes Wilma Goorden.

 2. Groenjournalistiek schreef:

  Hoi Wilma, ga ik doen dat genieten… Jij ook, denk ik. Wat mij betreft gaan we zo nog máánden verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »