Tuinkasjes, oude ramen en deuren upcycled

1901328_585001461588293_1371096524_n[1]

upcyclen, aan iets ouds iets nieuws toevoegen, bron:facebookpagina Suzip

Mijn opa had een volkstuin. Als klein meisje liep ik aan de hand van mijn vader langs de dahlia’s en chrysanten, die in een zaaibed bij elkaar stonden. Duizendschoon had mijn opa ook. Een wat stijve bloem, maar wel lekker geurend. Maar opa had natuurlijk ook groenten. Doodnormaal vond ik het dat deze in kweekbakken op de volle grond werden gezaaid met daarop een voormalig raam als deksel. Bij warm weer werd er een stokje tussen gezet, bij kou gesloten. Soms kalkte mijn opa de ramen wit om de zon tegen te houden. Hij was schilder en zo kwam hij aan oude ramen. Immers, soms moest een raam compleet vervangen worden en dan ging zo’n raam mee naar zijn werkplaats. En vervolgens naar zijn tuin.

tuinblog, kasje

Mijn oma en haar kasje, ze genoot er met volle teugen van.

Maartens Moestuin

Afgelopen maandag startte bij de VPRO de serie Maartens Moestuin. Het eerste shot bracht Maartens tuinkasje in beeld. En ja hoor. Ook hier direct dat nostalgische gevoel. Geen hypermoderne kas, maar gemaakt van oude ramen in combinatie met tweedehandshout. Ook hij heeft een aantal van die warmtebakken, zo te zien wel met lichtgewicht perspexramen er boven op. Maarten plant er voor het oog van de kijkers een komkommer in, die hij een half jaar later oogst. Ook mijn oma had haar kasje. Tot op hoge leeftijd was ze er in actief, ze werd ruim boven de negentig. Tomatenplantjes, een druif… heerlijk zo’n kasje. Rommelen met stekjes, de druif die het warmer heeft dan buiten en daarom zoeter smaakt. Een echte aanwinst, zeker voor de moestuinier. Ik heb geen kasje, maar probeer wel achter in mijn tuin een kweekbak te realiseren.

Maarten 't Hart, tuinblog

Maartens Moestuin, we zullen hem de komende weken vast nog in dit kasje bezig zien.

Suzip

Op Tuinidee 2014 eind februari liep ik zomaar tegen een kasje en een kweekbak aan, die gelijk dat nostalgische gevoel weer opriepen. En niet alleen ik, maar veel bezoekers hadden dat. De ontwerpers van deze kasjes blijken vlak bij mij te wonen. De een heeft een bouwachtergrond, de ander is ontwerper.

Image00016

Echte kippen!

Image00018

Zo zag het er bij mijn opa ongeveer uit. Wel een stuk groter nog…

Een meer dan honderd jaar oude school in Amersfoort van eind 19e eeuw moest gesloopt worden. De ramen en deuren van de school zijn nu de basis van de kasjes die ze maken. In combinatie met nieuwe materialen ontstaat een uniek design. Upcyclen wordt dat genoemd. Iets toevoegen aan iets oud, zodat iets nieuws ontstaat. Mooi is ook, dat het een eindig project is. Er zijn straks zo’n vijftig kasjes en dan zijn de ramen op. Hun bedrijf heet Suzip. Ze zijn schattig die kasjes. Mogelijk komt er zo’n kasje te staan in de tuinen van Appeltern, het tuininspiratiepark, zoals de naam al zegt in Appeltern.

tuinblog

De woestuin van Suzanne van Suzip. Bron: facebook Suzip

You may also like...

3 Responses

 1. Patricia de Ruijter schreef:

  ik wil al jaren een moestuin in een hobby kas of tuin kast plaatsen.
  maar de hobby/tuin kassen dus die echte zijn voor mij en vele anderen mensen veel te duur. men zegt als je zelf een hobby/tuinkas van oude deuren en ramen gaat maken ben je goedkoper uit. maar ja ben al lang opzoek op het internet. voor een adresje vlak of in Geldrop. helaas niet kunnen vinden zo ook niet op Marktplaats. nu is mijn vraag wat kost het als ik via u een tuinkas laat maken van oude deuren of ramen. dus waar ik in kan staan en lopen. inclusief thuis bezorgen en in elkaar laten zetten.

 2. Groenjournalistiek schreef:

  Beste Patricia, helaas kan ik je daar niet mee helpen. Je zult echt op zoek moeten gaan naar een handige klusser, misschien een oproep plaatsen voor een leerling timmerman? Ik tuinier en schrijf maar verkoop (nog) geen producten. Het kasje waar dit verhaal over gaat is van Suzip, maar die zijn eerder duurder dan goedkoper dan de bekende metalen/kunststofkasjes..

 1. 20 oktober, 2015

  […] van het eerste uur: Suzanne van Andel van Suzip (ook van de tuinkasjes!)kwam als kind met haar moeder (ook nog steeds actief) mee, en groeide op met […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »