Vuurtje stoken in je tuin, ‘home sweet home’

Onze hersens hebben rust nodig. Een burnout heeft niks te maken met werkstress alleen, maar is het gevolg van overprikkeling van ons brein. Hersens maken geen onderscheid tussen werkactiviteit of druk privégebruik. Dit lees ik in een stuk van psychiater Bram Bakker in de NRC. Wat moet je doen om je hersens de broodnodige rust te geven? Naast bewegen, tuinklusjes bijvoorbeeld, yoga, mediteren of seks, is simpelweg niks doen, oftewel ouderwets lummelen het advies. Je hersens even helemaal niet vermoeien met allerlei prikkels en offline gaan. Even geen computers, mobieltjes, t.v. en tablets.

tuinblog groenjournalistiek

Foto van Hetty Willemsen facebook. Ze hebben een stookplaats in hun tuin.

Een paar weken geleden was ik in het arboretum in Oudenbosch op de kindermiddag. Er was van alles te doen en te beleven. Eén van de topattracties was het broodje roosteren aan een stok in een vuurtje. Het deed me terugdenken aan de kampen van de padvinderij waar ik als kind  een week mee weg was. Hoogtepunt het kampvuur op de laatste avond. Niks mooiers dan met zijn allen om het vuur zitten, liedjes zingen, met natuurlijk een gitaar erbij. Je keek er een week naar uit. Het geluid van de knappende takken, spattende vonken, de vlammen die als lichtjes weerkaatsten in de ogen van je kampgenoten. We konden er ons volledig aan over geven. Afleidende mobieltjes waren er toen nog niet.

arboretum oudenbosch kindermiddag, groenjournalistiek

Foto van Lauran Willemsen die het vuurtje opstookte in het arboretum Oudenbosch

tuinblog, groenjournalistiek

Twintig jaar geleden liepen we door Nepal door een ongerept berglandschap waar iedere avond een kampvuur ons, Westerse toeristen, de Nepalese dragers en de dorpelingen uit het dorp waar we onze tenten hadden opgezet, verwarmde en verenigde. Met veel muziek en gezang (zonder alcoholische drankjes, alleen thee!) brachten we de avonden door onder de immense sterrenhemel van de Himalaya.  Zonder andere vormen van verwarming, met een slaapzak om je heen geslagen om de snel dalende temperatuur in het hooggebergte de baas te zijn, geen enkele electronische afleiding en intens gelukkig zijn. (Er is simpelweg geen electriciteit.) De gezichten van de Nepalese kinderen zie ik nog zo voor me, zwart van het vuur. Sweet memories…

Een paar jaar later parkeerden we onze huurcamper aan de rand van de Grand Canyon. Het was weliswaar voorjaar maar de temperatuur zei iets heel anders. We zagen de Canyon met sneeuw op de rand. In de VS is barbecueën iets wat je altijd kan doen. Op de campings viel het op, iedere kampeerplaats is voorzien van een barbecuegelegenheid. En Amerikanen doen dat dan ook. Het regende zachtjes maar dat weerhield onze campingburen er niet van urenlang buiten met de barbecue bezig te zijn, cowboyhoeden op, dekens om de schouders, kletsend en etend de avond buiten doorbrengend. Zo denken de Noren er trouwens ook over: “slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.”

groenjournalistiek, tuinblog

Een voorbeeldtuin in Appeltern met gemetselde vuurplaats.

Mooie herinneringen aan vuur, eten, ontspannen en buiten zijn. Waarom nemen we toch zo vaak alleen op vakantie de tijd om niks te doen, in het vuur te staren met een drankje en een hapje, elkaar verhalen vertellend? Waarom reizen we daar dan vaak ook nog eerst de wereld voor over? Hoezo kun je alleen barbecueën als het warm is buiten… Herinner je je later als kind nog de televisieavond met je ouders óf die avond met gitaar bij een kampvuur?

Vaker een vuurtje stoken, het moet er maar eens van gaan komen. Het is goed voor mijn hersens, niets doen en in de vlammen kijken. Er is van alles te koop voor warme zomeravonden, koele lente- en herfstavonden én koude winterdagen voor in je tuin. Hartstikke sfeervol, als het ook nog even zou willen sneeuwen deze winter….En laten we dan nog maar wel even de moderne mens zijn en eerst nog even online gaan. Na het bestellen van zomerbollen en vaste planten, blijkt dat er nog veel meer voor je tuin te vinden is online. Ook vuurstookplaatsen. Goed hout is belangrijk, met rookgordijnen doe je niemand een plezier. Ook dat kun je thuis laten afleveren tegenwoordig, samen met je vuurkorf of schaal. Het heeft absoluut zijn voordelen om bijvoorbeeld zo’n mooie gietijzeren vuurschaal te laten bezorgen. Ze zijn hartstikke zwaar.

tuinblog, vuurschaal, groenjournalistiek

Dit blogbericht kwam tot stand in samenwerking met Emob4garden.nl  Op deze website vind je van alles voor een mooi vuurtje in je tuin en nog veel meer. Alles wordt thuis bezorgd.

 

 

 

You may also like...

1 Response

  1. 20 oktober, 2015

    […] vertelt over de mooie begintijd in de verwilderde tuinen: “we  mochten klimmen in bomen en vuurtjes stoken.” Vuurtjes worden er nog steeds gestoken op de kindermiddag in de herfstvakantie volgende […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »