Zelf gezaaid; Ellens wildernis
Al lange tijd heb ik niets over mijn eigen tuin geschreven ontdek ik. Sowieso was de radiostilte op mijn blog veel te lang. De hoogste tijd dus voor een nieuw bericht. Ooit besloot ik mijn Instagramaccount Ellens Wildernis te noemen. De planten mogen zich immers deels vrij vestigen en hangen met grote regelmaat ook over het pad. Het hoeft allemaal niet zo netjes. Dat is beter voor mij, maar ook voor de natuur.
Wilde planten mengen zich met cultivars en ook daarvan waait met enige regelmaat wat aan, of de zaden zijn door vogels gebracht met wat gratis mest erbij. In een nieuwsbrief roept de Engelse Botanische Society, de RHS op om wat minder netjes te zijn en minder driftig te wieden. Geef wilde, inheemse planten een kans schrijven ze, omdat deze doorgaans de insecten beter dienen dan hun gecultiveerde familieleden van ver.
Mijn tuin is de afgelopen vijf jaar sterker verwilderd dan ooit tevoren. Maar dat levert behalve gevoelens van onmacht ook hele leuke verrassingen op. De kievitsbloemen die zich op een rand van de vijver vestigden bijvoorbeeld. Look zonder look, goed voor vlinders, en veel meer. Een uitgezaaide Catalpa bijvoorbeeld, dat zegt iets over de temperaturen van de afgelopen tijd. Het zaad rijpt voldoende af om kiemkrachtig te zijn, terwijl zaad zetten al niet standaard is in ons klimaat.
Daarnaast heb ik veel lol van het zelf zaaien en opkweken, ook van vaste planten. In 2019 groeiden er voor het eerst wat tomaten uit zaad op. En bleek de voortuin voor tomaten een veel betere plek te zijn dan de achtertuin. Joost mag weten waarom. Want ook de Yacon, de Zuid-Amerikaanse grondappel, groeit er veel harder. Die kocht ik wel als plantje voor 0,50 eurocent op de plantendag van het Arboretum Oudenbosch. De hoogste tijd om wat zaaisuccessen onder de aandacht te brengen.
Al maandenlang geniet ik van de bloemen van de Rudbeckia Hirta. De zaadjes via www.zaaisite.nl groeiden uit tot grote vaste planten, die al maanden uitbundig bloeien. En ik blijk twee enkelbloemige en een gevulde variant te hebben opgekweekt. Door de zachte winter zitten er momenteel nog steeds bloemen aan, terwijl een meter verderop de sneeuwklokjes bloeiden. Heel apart!
De gezaaide vaste Lathyrus produceerde afgelopen zomer zoveel bloemen tegelijk dat het niet bij te plukken viel. Honderden! Vooral vlinders komen er op af.
Met enige trots volg ik mijn zelf gezaaide slaapboompjes, Albizia’s. Die hun blaadjes al vouwden toen ze de eerste kregen. Ook de Oleanders volg ik met grote interesse. Na een mislukte poging, lukte het wel via de Denomethode.
Ik plukte wat zaadjes van een grote Lampepoetser waarvan de pluimen door een hek staken in een voortuin. Op mijn ligfiets hoefde ik niet eens af te stappen. Ze ontkiemden en groeien nu stevig door. Net als de zelf gezaaide Lampepoetser macrum die ook zijn eerste pluimen produceerde.
Superleuk vind ik de oranje cosmea. Voorgezaaid, maar ook rechtstreeks in de grond gestopt. Kortom zaadjes zijn een grote bron van plezier. Het zaaiseizoen 2020 is van start gegaan. Denk aan Lathyrus bijvoorbeeld, vroeg zaaien gewenst.
Mag 2020 maar een mooi zaai jaar worden. Probeer ook eens vaste planten of zelfs bomen. Het geeft veel kijkplezier en voldoening en ieder exemplaar is uniek! Eigen genetisch materiaal kan voor verrassingen zorgen. Er kan zomaar iets bijzonders ontstaan.
In tijden van het Coronavirus is in de tuin bezig zijn een veilige hobby, en natuurlijk is ook lezen over planten en tuinieren een prima tijdverdrijf. Nu de sportscholen en verenigingen tijdelijk dicht zijn, is lichaamsbeweging in je eigen tuin een uitstekend alternatief. Hopelijk leidt de crisis ook tot nadenken over gezondheid en een groene omgeving hoort daar bij. Tegels en kunstgras eruit, planten erin. Thuis blijvende kinderen bezig houden, kan ook in de eigen tuin, mits daar wat te beleven valt.
Terwijl ik dit schrijf, rent er een eekhoorn door de tuin, met een dennenappel in zijn bek. Afkomstig van de nabij gelegen bomen rondom klooster Bovendonk. Dat is natuur dicht bij huis!
Meer lezen?
Elk nadeel heeft zijn voordeel, door de tuin lekker te laten gaan, krijg je zelf ook rust.
Ik hoop dat veel meer mensen dit gaan doen, dan komt het misschien toch nog goed met de natuur.
Gr Jan(Wilde een Tuin)