Solar: Tuinverlichting op zonne energie
Het afgelopen jaar heeft in het teken van verhuizen gestaan. Een nieuwbouwwoning die beter past bij mijn fysieke situatie. Een overzichtelijk, comfortabel huis met kleinere tuin.
Voordat het zover is, qua tuin, is het ontwerpen, bouwen en aanleggen. Een hoge wilg transformeren we naar knotwilg, de eiken in het talud blijven staan en samen met de buren laten we een taxushaag planten en dan oogt het best al groen! Gelukkig hadden we op tijd afspraken gemaakt om een tuinhuis met overkapping te laten zetten, het schuurtje was hard nodig voor een berg spullen uit de garage en kelder van ons vorige, grote huis.
Ons nieuwe huis draait op zonne energie en bodemwarmte die ook als koeling werkt, nul op de meter moet lukken. Als ik dan de vraag krijg of ik wat solar tuinverlichting wil uitproberen, dan zeg ik snel ja. Dat past helemaal in onze veel kleinere footprint.
Een lichtsnoer met lampen komt tussen de wilg en de overkapping. Heel populair zijn deze. Je ziet ze overal, op balkons, bij cafés, tuinen, etc. Helemaal van nu. En uitermate sfeervol.
Daarnaast krijg ik drie fakkels, deze kunnen op twee hoogtes in de tuin geprikt worden, geven flikkerend licht in vuurtinten (twee standen) en kunnen ook ontdaan van de prikker op de tuintafel staan.
Sinds we ze hebben, staan ze in zicht voor de schuifpui en zorgen ze ’s avonds voor een sfeervol geheel, al hebben we verder nog nauwelijks beplanting. Die gaat er pas in september in. Het plantplan moet ik nog steeds maken, hopelijk met wat hulp.
Mijn conclusie: het werkt. De lampen laden voldoende op om iedere avond te branden, ook als er wat minder zon is op een dag of zelfs een regendag.
De fakkels zijn erg leuk en sfeervol. Ze zijn in twee standen te zetten. In de laagste stand verbruiken ze minder energie en is het vlammetje beter zichtbaar.
De hanglampen hebben ook diverse standen, alleen daar vind ik ze minder van belang. Met flikkeringen doen ze te veel aan kerstverlichting denken, waar ik dat flikkeren ook niet van kan waarderen. De afstand tussen de eerste lamp en het solarpaneel is aan de korte kant. Het paneel komt wat hoger te hangen, wat voor de werking niet uitmaakt, of je eerste lamp zit ergens tegen de stam van je boom…
S nachts uit!
Omdat de lampen pas uitgaan als de opgeslagen energie verbruikt is, (dat is een nadeel van dit soort verlichting) kun je bij deze lampjes het licht beter reguleren als je ze in een tuin gebruikt. Ze kunnen het diep in de nacht volhouden, als je zoals wij ook de natuur van dienst wil zijn, doe je dieren een plezier ze niet te laten branden als het niet nodig is, je niet buiten bent of al naar bed gaat. Zet ze uit.
Dieren hebben het donkere van de nacht nodig om te functioneren en het vele licht wat we al kennen op deze aardbol is al een groot probleem.
Superleuk om te gebruiken met dank aan de zon, maar doe het wel verstandig voor mens én dier.
Ik probeerde de tuinverlichting uit van Lumen XL
Toffe blog! Ik vind die fakkels echt heel mooi! Zo fijn om nog een beetje extra duurzaamheid aan je tuin te kunnen toevoegen 🙂
Dankje Robin, ja, goed om daar met zijn allen extra op te letten als we iets aanschaffen.
Het ziet er zo mooi. Bedankt voor het delen
Wat een prachtige verlichting! Lijkt me ook mooi om tuinkamers mee te decoreren! – Carla
Zeker, ook een goed idee!
Prachtige verlichting! Dit lijkt mij supertof om te realiseren in onze tuin.