Treursierpeer Pyrus Salicifolia Pendula versus de Olijfboom
Met lede ogen zie ik het aan, weer verschijnen er twee olijfbomen in bakken in een voortuin. Bij een lounge strandtent aan de Wassenaarse slag zijn ze al enige tijd geleden gesneuveld. Een olijfboom op een winderig strand aan zee!? Wat een marteling. Twee wel hele mooie stronken herinneren aan de olijfbomen die ooit de ingang markeerden.
De boompjes van Piet
Ook mijn toenmalige collega Piet tuint er in. Hij plant twee behoorlijk prijzige olijfbomen in de flinke bakken op zijn terras. Zij zullen gaan bijdragen aan de gewenste Mediterrane sfeer in zijn tuin. Na een mooie zomer komt de Hollandse winter. En een olijfboom hoort toch echt in het zuiden van Europa blijkt. Ingepakt voor de vorst, zorgvuldig verzorgd, in het voorjaar blijkt dat ze het loodje hebben gelegd.
Maar Piet geeft niet op. Onder het motto “kan gebeuren”, legt hij opnieuw honderden euro’s neer op de toonbank van een tuincentrum. Hij genoot een zomerlang, en pakte de bomen met nog meer zorg in voor de nieuwe winter. Helaas, weer tevergeefs… terwijl alle aanwijzingen toch gevolgd waren. Dit kan toch geen toeval meer zijn, en hij toog naar de kweker. “Wat heb je met het hout gedaan?”, vroeg deze. Gefrustreerd had Piet de restanten weggewerkt. “Zonde, daar is vraag naar”, is het commentaar. Piet loopt mee en krijgt een fikse stapel olijfbomenhout te zien, heel veel restanten van ooit verkochte bomen. De conclusie is snel getrokken, de gemiddelde olijfboom levert in Nederland twee keer geld op: als boom en als restant. Dat opent zijn ogen. Geen olijfbomen meer.
Siertreurpeer
Maar wat nu? “Heb je aan de treur sierpeer gedacht als vervanger?”, vraag ik hem. Met zijn grijze blad en sierlijke groeiwijze heeft ie zeker wat weg van een olijfboom. Mooie, witte bloesem in het voorjaar. En sterk! Bestand tegen Hollandse winters. Piet rijdt opnieuw naar een bomenleverancier. Van de prijs valt ie achterover. Zo goedkoop??!!! Hij kiest twee fraaie exemplaren uit en plant deze in zijn lege bakken.
Gefopt!
Vervolgens kan ie zorgeloos genieten. Het mooiste compliment moet nog komen. Een hovenier ingehuurd voor het snoeien van de hagen, onderbreekt zijn werkzaamheden met de volgende, legendarische opmerking:
“Wat heb je een mooie olijfbomen in je bakken staan.” Dat zegt wel iets over de bomenkennis van deze snoeier, maar ook iets over de gelijkenis van de bomen.
Meer info over de sierpeer:
Wilgbladige sierpeer oftewel treurpeer, Pyrus salicifolia ‘Pendula’, is een sierfruitboom met een bijzonder uiterlijk die zeer geschikt is voor de kleine tuin. Door de compacte structuur en de hangende takken wordt de boom vaak niet hoger dan vier tot vijf meter, wat ‘m voor veel tuinen geschikt maakt. De boom is populair vanwege het grillige karakter van de hangende takken in combinatie met groenzilver tot licht grijs blad, wat de boom een mediterrane tint geeft. In het Nederlandse klimaat is de boom geheel winterhard.
In het voorjaar, april/mei, bloeit de boom met kleine witte bloemen die de gehele boom bedekken. Na de bloei komt het blad, in het najaar draagt de boom kleine, oneetbare vruchten die nauwelijks opvallen. De vrucht lijkt wat op een peer maar is meestal iets ronder. Inmiddels is de boom ook als leiboom te koop. De boom laat zich goed in vorm snoeien. In de voormalige kwekerij en tuinen van Piet Oudolf in Hummelo stond/staat een exemplaar geknipt in een blokvorm.
Verzorging: staat het liefst in volle grond, goed afwaterend met voldoende voeding. Voorkeur voor volle zon en staan graag in goed doorlatende grond die voldoende voeding moet bevatten. De grijsbladige sierpeer kan veel droogte verdragen en hoeft niet bemest te worden.
De olijfboom
De boom werd mateloos populair omdat in favoriete vakantielanden de boom betoverend mooi is. Van klein tot groot zijn ze inmiddels te koop in Nederland. Ondertussen zijn er grote problemen met ziektes in Italië met de bomen. Ook hele oude exemplaren vallen ten prooi. Families raken hun boomgaard kwijt en daarmee hun bestaan. Met olijfbomen te gaan sjouwen moet dan ook ten zeerste worden afgeraden, ook omdat de ziekte andere boomsoorten kan treffen. Meeste bomen die nu in Nederland verkocht worden komen uit Spanje. Het grootste risico voor olijfbomen in het Nederlandse klimaat is niet zo zeer strengere vorst, daar valt nog tegen te beschermen, maar de combinatie van natte dagen gevolgd door vorst.
www.nationalgeographic.nl/wetenschap/2018/08/gevaarlijke-ziekte-velt-italiaanse-olijfbomen
Meer tips voor bij vriendelijke bomen bijvoorbeeld? Klik hier