Lathyrus odoratus zaaien: twaalf lessen, nu doen!

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Zem schreef:

  Echt een mooi lesje lathyrus kweken!
  Ik snap niet hoe mijn broertje en ik als kinderen zonder enige voorkennis erin slaagden deze heerlijke planten geregeld in onze minituintjes te kweken.
  Nu heb ik een overblijvende soort, maar jammer genoeg geurt die niet…
  Hartelijke groet, Zem.

 2. Groenjournalistiek schreef:

  Hoi Zem, jullie hadden of ongelooflijk groene vingers, en deden alles spontaan goed, of de juiste plek, of ontzettend veel mazzel! De overblijvende soort vind ik ook mooi, maar inderdaad die geur, mis je dan natuurlijk wel!

 3. Maria Leerink Hijman schreef:

  De lessen over lathyrus zaaien gelezen, les 4 en les 5 en het begin van les 7 snap ik niet.Grondscheuten en knippen zijn mij onbekend, toch heb ik in het verleden lathyrus gekweekt met wisselend succes Een tekening zou helpen of moet ik daarvoor bij de lathyrusvereniging zijn?
  Waarom staan die handelingen niet op de pakjes als ze zo belangrijk zijn voor het welslagen?

 4. Ik heb je lessen over lathyrus zaaien gelezen. Les 4, 5 en het begin van les 7 snap ik het niet. Grondscheuten en knippen van Lathyrus, is mij onbekend. Toch heb ik in het verleden wel lathyrus gezaaid met wisselend succes.
  Een tekening zou misschien helpen, of moet ik daarvoor bij de lathyrus vereniging zijn.?

 5. Groenjournalistiek schreef:

  dag Maria, ik heb geprobeerd het te fotograferen nu een mijn eigen scheuten zover zijn. Ik kan mij voorstellen dat je het lastig vind zonder tekening of foto. Het boekje van de lathyrus vereniging wat ik heb bevat ook geen foto’s hiervan. Ik vond wel deze link die vast reuze handig is voor jou:http://www.lathyrus-vereniging.nl/images/Van%20Zaaien%20tot%20Oogsten.pdf Heel veel succes!

 6. Theo Harmsen schreef:

  Prachtige leerzame lessen. Ik zelf zaai op deze manier voor.
  Plaats lege closetrollen met zaaimadium naast elkaar in een plastik doos, zaad boven zaaien, zoals hier beschreven is. Niet teveel water geven. De hoofd wortel blijft onbeschadigd. Zet indien, deze tot onderin de rol is gegroeid, de rollen, op plaats van bestemming. Het karton zal vergaan. De rest staat hier boeven uitstekend beschreven

 7. Kees schreef:

  Wat een leuke blog! Zoveel groen is altijd mooi om in een huis te hebben. Ik wist alleen niet dat er zoveel moeite nodig was voor het planten

 8. ineke schreef:

  grondscheuten snap ik ook niet,,maar stelen worden nu zo kort ,wat is daar dan de oorzaak van ,bossen geknipt ,en nu zit er nog veel aan ,

  • Groenjournalistiek schreef:

   Dag Ineke,
   korte stelen ontstaan door te laat zaaien… lathyrus gaat bloemen produceren hoe dan ook zelfde tijdstip. Merk zelf dat de in september gezaaide planten beginnen met hele lange stelen. Verder is het laten ontwikkelen van heel veel bloemen en scheuten ook een reden om steeds kortere stelen te krijgen. Helemaal voorkomen lukt niet… uiteindelijk korten ze sowieso in…
   Grondscheuten: veel zaaiers denken dat de kiemscheut de plant gaat worden… en binden die aan, maar na de kiemscheut ontstaan er op de scheut nieuwe zijscheuten,vlak boven de aarde, die wil je laten ontwikkelen. Daarom kort je de kiemscheut in, en laat je die nieuwe zijscheuten (2 tot 3) omhoog groeien en bind je die aan…
   Zo wat duidelijker?
   Groetjes, Ellen

 9. Marieke schreef:

  Mijn zaden worden lange sprieten
  Wat doe ik fout?
  Temperatuur, licht, vocht???

 10. Jan van Ingen schreef:

 1. 23 maart, 2016

  […] zaait zal (hopelijk) oogsten: het zaaiseizoen is geopend. Na een lesje Lathyrus zaaien , weet ik dat je daar vroeg mee moet beginnen. Lathyrussen met ‘ lange benen’ kun je anders wel […]

 2. 3 november, 2016

  […] Net als bij Lathyrus bijvoorbeeld! In aanvulling op mijn eerdere blogbericht over het zaaien van Lathyrus ben ik een experiment aangegaan met zaaien in september en overwinteren in een kasje. Tot nu toe […]

 3. 16 maart, 2020

  […] Kortom zaadjes zijn een grote bron van plezier. Het zaaiseizoen 2020 is van start gegaan. Denk aan Lathyrus bijvoorbeeld, vroeg zaaien […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.