Een roos is een roos, is een roos….

 

The sentence “Rose is a rose is a rose is a rose.” was written by Gertrude Stein as part of the 1913 poem Sacred Emily.

Morgen, Valentijnsdag vliegen de rozen de deur weer uit.  Want de rode roos is symbool van vurige liefde, sociale bewogenheid en geheimhouding. De witte roos staat voor zuiverheid, pure schoonheid en volkomen eerlijkheid. Ik houd erg van witte rozen en krijg ze dan ook doorgaans op mijn trouwdag en gelukkig steeds meer! Tuinrozen staan niet bekend als de gemakkelijkste planten, maar de meeste tuinliefhebbers hebben toch wel een of meerdere exemplaren in hun tuin. De keuze is dan ook enorm. Mijn topvijf  Valentijntjes zijn:

5957-Rosa-New-DawnRose-ancienne-Liane

Rosa New Dawn als klimmer tegen de muur, met haar zachtroze bloemen, doorbloeiend en erg sterk een aanwinst in iedere tuin. Nog nooit een tuin gehad zonder deze beauty.

pink clous

Rosa  Pink Cloud, eveneens een klimmer van het hele sterke soort. Ze staat bij mij achter in de tuin tegen het hek. Ze moet zich daar verweren tegen opdringende buren en verwennen is er niet bij. Wel pikt ze een graantje mee van wat de boer te ruim strooit als bemesting. Maar het is de winner wat betreft geur. Op meters afstand aan het werk in de tuin ruik je de zoete, maar ook frisse lucht. Zalig.

kathleen1

Rosa Kathleen, een struikroos die doorbloeit, bottels heeft, tussen de andere planten overleeft en prachtige open rozen heeft. Ze heeft wel heel veel stekels, waar ik nog al eens aan blijf hangen, maar het is haar vergeven.

5ebeca_burguny-ice-1

Rosa Burgundy ice, een blauw/paarse roos die mooi in een border staat. Zelf heb ik deze nog niet, maar ze staat op mijn verlanglijstje. Sowieso ben ik op zoek naar aanvulling met een blauwige roos. Altijd erg bijzonder.

 

rosa_alchymist_2008

Rosa The Alchemist Tijdens een weekendje weg met mijn moeder bezochten we een tuin waar mijn mond open viel door deze roos, de gevel van een dijkwoning sierend. Een klimmer dus en wat voor een. De hele gevel was bedekt. De roos geurt en neemt allerlei kleuren aan tussen abrikoos en roze. Al een aantal jaren loer ik op een kansje deze ergens een plek te geven in mijn tuin. Moet dit jaar maar eens gaan gebeuren.

Heb je voor mij een verassende rozentip, een roos die je moet hebben. Laat het weten, dan maak ik in juni, rozenmaand bij uitstek een nieuwe tip vijf.

Onder het bericht kun je reageren, eventjes helemaal naar beneden scrollen…

 

 

 

You may also like...

5 Responses

 1. Els van der Glas schreef:

  Ik ben een absolute fan van de New Dawn. Op de voet gevolgd door de Pink Cloud.
  De eenvoud van de roos met toch dat tikje geur als je langs de struik loopt……
  De kleur van zowel bloem als blad (frisgroen!) , z’n lange doorbloei…..Doet het door de bescheidenheid prachtig in een tuinboeket……

 2. Groenjournalistiek schreef:

  Leuk dat de New Dawn zo’n favoriet van velen is, niet wit, niet roze, inderdaad ook in boeketten prachtig… en ongecompliceerd, daar houd ik van..

 3. Jette schreef:

  Geur: Frederic Mistral (roze) en leuke doorbloeiende klimmer: Blush Noisette (roze/wit). en struikroos: Lavender Dream (lila/roze). Maar het is zo smaakgevoelig ;P Oh en de glauca, helaas kortbloeiend maar blad is mooi. 🙂

 4. Bernd schreef:

  Ghita sterk en ruikt als een van de beste mooie klimmer of capricia een ruikende rode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »