Tuinleescadeaus: het boek ‘Tuinieren is kinderspel’ en e-magazine ‘Smultuin’

IMG_1319

Francisca Laureijs en Hans Clauzing zijn de auteurs van een super leuk tuinboek voor kinderen van zes tot en met 12 jaar. Wie het zijn of haar (klein-) kind nog niet cadeau heeft gedaan met Sinterklaas raad ik aan de Kerstman in te zetten. Als de potjes van de bekende supermarktketen een succes waren, of in ieder geval interesse in tuinieren hebben opgewekt, dan is dit boekje het logische vervolg. Of ga voor een eerste echte kennismaking.

Hoe het begon

Francisca is ‘ tuinjuf’ op een basisschool in Oegstgeest, Hans ging foto’s maken van alles wat zich in de schooltuinen afspeelde. Na een artikel in Groei en Bloei, volgde het idee voor dit tuinboek voor kinderen. Inspirerend, vrolijk, praktisch, leerzaam en herkenbaar, alle ingrediënten om van start te gaan in je tuin of op je balkon. Jong geleerd is immers oud gedaan. Een echt doeboek.

IMG_1321

Tegels eruit, zaden er in

Ik kan me voorstellen dat er ook kinderen zijn, enthousiast gemaakt door een schooltuin, die graag de tegeltuin van hun ouders onderhanden zouden nemen. Ook voor hen is dit boekje geschikt: geef het cadeau aan je ouders (of opa en oma als zij meer tijd en plek voor je ideeën hebben), zorg ervoor dat ze samen met jou aan het werk gaan. Eigenlijk is het een boekje wat aan alle leerkrachten op basisscholen geschonken kan worden, om ze te inspireren met hun klas aan de slag te gaan. Op ieder schoolplein is immers wel een stukje te vinden waar je een vierkante meter moestuin kan aanleggen en een paar zakken met pootaardappels kwijt kan.

kinderspelHans Clauzing aan het fotograferen. Van pallets zijn bakken gemaakt. Bron: facebookpagina Tuinieren is Kinderspel

Foto’s van een vierkante meter moestuin mis ik in het boekje als voorbeeld. Deze zijn juist de laatste jaren erg in opmars en kunnen direct op tegels geplaatst worden en zijn gemakkelijk zelf te maken.

Het boekje start in de winter, met uitleg over hoe de grond voor te bereiden. Ook in dit jaargetijde veel aandacht voor het aanbieden van vogelvoer. Vogels krijgen sowieso veel aandacht in het boekje. Maar ook vlinders, nuttige regenwormen en andere insecten, et cetera. Daarna volgen lente, zomer en herfst. En is het jaar weer rond. Extra reden om nu de Kerstman het boekje massaal te laten inslaan!

Een vervolg voor kinderen die moeilijk willen

Voor kinderen (en ouders) die echt meer willen weten, blijft het boekje te oppervlakkig. Zo starten de tips met de opmerking begin niet te moeilijk. Wat echt moeilijk of makkelijk is, wordt niet nader uitgelegd. Van makkelijke groenten vind je nog wel voorbeelden, radijs, sla, aardappelen en bonen, maar als het om bloemen zaaien gaat, vinden we die niet. Dahlia’s staan wel op de foto’s, maar niets over de bloeiende knollen in het boekje. Zo blijft er nog te wensen over voor een deel 2, voor fanatieke jonge tuiniers tussen zes en 12 jaar die toe zijn aan ‘moeilijk’.

Soms is duidelijk dat een schoolklas als uitgangspunt heeft gediend. Als een hele klas een ijsje krijgt met een houten stokje, levert dat direct 30 stokjes op voor de schooltuin, om als etiket van wat gezaaid is te dienen. Maar ik denk niet dat er veel ouders blij zijn als hun kinderen maandenlang ijsjes eten om aan die 30 stokjes te komen… Andere ideeën waren op zijn plaats geweest. Franciska geeft ze wel op de facebookpagina van het boek.

Tuinieren is kinderspel is al met al een regelrechte aanrader, een feest om te geven en te krijgen. Praktisch, toegankelijk en enthousiasmerend, hopelijk trekt het veel kinderen en ouders over de streep. Want wat je zelf kweekt, smaakt 1000 keer beter! En een eigen gekweekt en geplukt bloemetje is een sieraad in de vaas.

Uitgeverij: Aerial Media Prijs 19,95 euro

Kadotip2: Smultuin in je mailbox

IMG_1322

Geschikt voor 12 jaar en ouder zijn de e-magazines van Claudia Reina, die zes keer per jaar verschijnen in je mailbox, met tips in het seizoen. Ze puilen uit van de ideeën, de recepten, de tips en enthousiasmerende fotografie. Duurzaam en biologisch is het uitgangspunt voor zaaien, oogsten en smullen. Verwacht geen lange verhalen en artikelen, maar laat je het hele moestuinseizoen begeleiden met tips en recepten.

eetbarebloemenFotobron: facebookpagina de Smultuin

Aandacht voor bekende groenten als spruitjes, maar ook voor onbekende zoals palmkool. Claudia zorgt ervoor dat ze de voordelen van een e-magazine uitbuit. Het barst van de links naar de verwijzingen online, leuke adresjes, handige uitleg en verdieping. Ook veel aandacht voor allerhande tuinboeken die zijn verschenen.

Fruitbomen en kruiden horen natuurlijk ook in een Smultuin. Net als eetbare bloemen en onkruiden, als het maar smullen is! In het voorjaar verschijnt het eerste e-book met als thema Lente. Geef jezelf of iemand anders een cadeau waar je een heel jaar plezier van hebt. Kijk voor meer informatie op smultuin.  Prijs voor één jaar 24 euro dan krijg je dit dikke e=magazine zes keer in je mailbox.

cadeauBONjaarabo2016

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »