Amaryllisbol overhouden, weggooien is zonde!

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Schaduwwinkel.nl schreef:

  Bedankt voor het delen van de tips, zonde om zo’n prachtige bloem weg te gooien! Groet Maarten

 2. Ankie manders schreef:

  Ik houd de bol al een paar jaar over. Met wisselend succes. Maar nu begint de amaryllis te bloeie, buiten in de volle grond?
  Krijg ik straks in de winter nog een bloem.

  • Groenjournalistiek schreef:

   Dat zou mogelijk moeten zijn, zover ik weet kunnen ze meerdere keren bloeien in een jaar. Ik hoop het voor je, in ieder geval heel bijzonder.

 3. ELS van Heusden schreef:

  Hallo, ook heb per ongeluk alles tot 2 cm. Boven de bol afgeknipt. Is dat erg?
  Moet ik de bol nu uit de aarde halen om te laten drogen.?

  • Groenjournalistiek schreef:

   Hoi Els, bol in de aarde laten en water geven. Na de bloei moet de bol nieuwe krachten gaan verzamelen. Er zullen vast nieuwe bladeren komen. Dus gewoon behandelen zoals beschreven, pas in najaar uit aarde halen en laten drogen. Succes, gr. Ellen

 4. Monika schreef:

  Hallo , Amariilyslovers, ik neem elk jaar Amarillysbollen van Fluwel mee naar Aruba voor bijzondere tuinvriendinnen. Zij zijn er echt hele maal weg van en ze doen het fantastisch in de tropen. Geen wonder, want ze komen van oorsprong uit Zuid-America. Maar, elke keer weer de vraag: hoe houd ik hem ove🤔Kan iemand mij daar een antwoord op geven?

  • Groenjournalistiek schreef:

   Dat is lastig lijkt me, Amaryllis heeft een aantal maanden een koelere rustperiode nodig. Op Aruba is het altijd warm. Misschien Fluwel eens vragen, misschien hebben zij tips?
   Is een airco, koele ruimte ook goed…
   Groetjes, Ellen

 5. Christa schreef:

  Ik heb nu een Amaryllis die ik graag over wil houden.

  Begrijp ik goed dat ik hem na de bloei, zal ongeveer volgende week zijn hem in de aarde moet zetten tot ongeveer oktober.

  Vr.gr.
  Christa

  • Borry Bernadette schreef:

   Christa,
   Wat moet ik nu doen met de uitgebloeide amaryllis.Moet ik hem in de aarde planten of in krantenpapier wikkelen.Moet ik hem water geven.Binnen of buiten zetten Aub. wat advies
   .Dank U
   Bernadette

 6. Yvonne van der Ham schreef:

  Wat leuk te lezen dat er meer mensen genteresseerd zijn in het overhouden van de amaryllis. Ik heb nu een stuk of 10 nieuw gekweekte amaryllis staan. In 4 ervan zitten al nieuwe knoppen. Nu baal ik er een beetje van dat er
  sinds gisteren zwarte beestjes in de planten zitten. Ik heb ze buiten gespoten met een een middel tegen dopluis en spint van Ecostyle, maar dat helpt niet veel. Weet iemand toevallig een oplossing voor dit probleem??Yvonne van der Ham

  • Groenjournalistiek schreef:

   Nee, nooit gehad… ja het is een sport om ze over te houden… hoop dat je je probleem hebt kunnen oplossen…

 7. Eric Feron schreef:

  Beste lezers, ik lees verschillende verhalen over de bladeren. Sommigen zeggen, dat je de grote bladeren moet afknippen en alleen de nieuwe scheuten moet laten staan. Ikzelf heb dat niet gedaan en de bol kwam het jaar erna gewoon weer in de bloei. Wat moet ik met de wortels doen, zodra ik de bol naar binnen haal voor de rustperiode? De gele bladeren haal ik eraf. Het blijft ieder jaar weer een uitdaging om de Amaryllis in bloei te krijgen. Geweldig mooie, donkerrode bloemen. Wel 5 stuks per steel.

  • Groenjournalistiek schreef:

   Hoi Eric,
   Lastig je vragen, heb zelf nooit de wortels afgeknipt als ik ze naar binnen haal. Dus ik kan je geen raad geven. Uiteindelijk koop je ze altijd zonder die wortels. Na de rustperiode moet in ieder geval kunnen…
   Groetjes, Ellen

 8. Erik schreef:

  I am looking for suppliers of new Amaryllis varieties in The Netherlands. Any tips would be appreciated. We offer around type, but want to expand our assortment.

  https://dutch-bulbs.com/amaryllis-hippeastrum/

 9. hans de vos schreef:

  Hallo allemaal mijn naam is hans ik heb 2 ameryllesen waarvan er een nu 74 cm hoog is
  is dit uitzonderlijk,
  tot wederhoren hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.