Oranje boven, Valencia en La Ruta Naranja

valencia, tuinblog sinaasappelboom

Het weer is zo mooi, dat je bijna vergeet dat het ook anders kan. Na het koude voorjaar vorig jaar waren we heel blij met ons reisje naar het zuidoosten van Spanje. Dit keer stond Valencia op het programma. Alle Spaanse steden zijn erg charmant. Valencia heeft een geweldige ligging aan een heel groot breed strand. De oude stad ligt meer landinwaarts.

Valencia, prachtige stad, oud en nieuw, groen.

Valencia, prachtige stad, oud en nieuw, groen.

valencia

Op zo’n plein drink je lekker koffie!

Prachtige pleintjes

Op groen gebied zijn de pleintjes van Valencia de moeite waard. Terrasjes onder mooie bomen, zoals de plataan, palmen en natuurlijk sinaasappelbomen, maar een echte eyecatcher is de Jaracanda, een zogenaamde naaktbloeier. Zonder blad aan de boom bloei, net als de magnolia dus. Gelukkig doet de laatste het in ons klimaat, de Jaracanda gaat niet lukken. Wie Boer zoekt vrouw heeft gekeken, herkent de boom misschien van de beelden uit Tanzania. Alleen al voor de beelden van deze oogverblindende boom ging ik kijken.

 

tuinblog

Fietsen in een voormalige rivier. Turia, Valencia.

Fietsen in een voormalige rivier

Echt bijzonder in Valencia en een van de grote attracties is de voormalige bedding van de Turia. De rivierbedding is droog komen te liggen en omgetoverd in een park. Er liggen fietspaden doorheen waarmee je de hele stad doorkruist. Er liggen nog veel meer fietspaden in de stad. Zelf een fiets huren, kan gemakkelijk of boek een georganiseerde fietstocht met gids, ook heel leuk. Het verkeer gaat regelmatig over het park heen, net als vroeger over de rivier. Vanaf de straat boven kijk je op een groen lint, af en toe onderbroken door het blauw/paars van de Jaracanda dus. Super, voor toeristen leuk, maar als je daar woont, heb je dus een park, een groene long in de stad in de buurt en je kunt ook nog naar het strand!

Zoek je iets heel romantisch? Met San Juan, in de buurt van de langste dag, verzamelt de Valenciaanse jeugd zich op het strand, steekt vuurtjes aan om vervolgens over de golven te springen bij het licht van de maan. Dan mag je een wens doen. Er zal nog wel meer gebeuren die nacht daar.

 

moderne stad

Ciudad de las Artes y Ciencias

 

palmen

 

In de buurt van het strand en het formule 1 circuit ligt de Ciudad de las Artes y Ciencias. Een modern architectonisch hoogstandje gebouwd door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Daar is door de afstanden een fiets erg handig om de verschillende gebouwen te bekijken.

drivende bomen

In Rotterdam  drijven bomen: een project van kunstenaar/ontwerper Jorge Bakker. Hier lijken ze in ieder geval te drijven. Bovenop een van de gebouwen wandel je onder futuristische bogen door een groen park. Dit miljoenenverslindende project is bedoeld om toeristen aan te trekken. Dat is gelukt. Inmiddels is het geld aardig op daar. Dat vond ik ook wel in het park in de Turia bedding te merken, daar is nog meer van te maken… Maar goed je kunt niet alles hebben.

 bloemenzee

Bed and breakfast tussen de sinaasappels

Na superleuke dagen hebben we de rust en de natuur op gezocht 75 km van Valencia. Op zoek naar een locatie tussen de sinaasappels belandde ik toevallig op de website van Arnold en Ingrid. Zij vertrokken naar dit deel van Spanje om een bed and breakfast te beginnen. Ze werkten mee aan een uitzending van ‘ik vertrek’. Die hebben we gekeken toen we al weer thuis waren.

Boet, La Ruta Naranja

Boet, La Ruta Naranja foto van Ingrid en Arnold

Insectenparadijs

Op een heuvel gelegen tussen de sinaasappels met uitzicht op zee en het kleine dorpje Adsubia is dit nou echt een oase. De rit er naar toe vanuit Valencia is ook de moeite waard, prachtige natuur. De tuin aangelegd rondom het huis en het zwembad is vermengd met natuurlijke grassen en planten. Vol met zoemende vliegers en dansende vlindertjes. Het geluid van de wind en niets anders dan dat. Krekels, sprinkhanen, een insectenparadijs. Met als koning de zoon van Arnold en Ingrid: Boet. Dit Hollandse jongetje heeft iets met insecten en vermaakt zich uren met de natuur. Mooi om te zien. De nieuwe Midas Dekker? Af en toe hoor je het geluid van een trekker. Kortom voor rustzoekers het paradijs op aarde. Eten in het dorp en met de huurauto naar het rustige strand van Olivia. Vanuit Pergo kun je de kersenroute rijden.Vall de Gallinera is één van de belangrijkste kersengebieden van Spanje. In de maand maart, nu dus, staan de kersenbomen in bloei.

agapanthus

Agapanthus, geplant door Ingrid tegen een achtergrond van een bloemenweide.

Wij regelden alles zelf, super simpel, vliegticket, huurauto en rechtstreeks contact met La Ruta Naranje. Het kan ook via Elizawashere. Typisch adres voor deze reisorganisatie… Op Zoover zul je lezen dat we niet de enigen zijn die zo over La Ruta Naranja denken. Een 9,5: Don’t hurry be happy, is het motto. www.larutanaranja.nl De foto op de website klopt niet meer. Dat was net na de aanleg. Het is er nu Groen met een hoofdletter.

 
Valencia, prachtige stad, oud en nieuw, groen.

 

 

 

 

You may also like...

4 Responses

 1. brigit schreef:

  Wat een prachtige boom de Jaracanda! Die wil ik ook een keer in het echt zien.

 2. Groenjournalistiek schreef:

  Hoi Brigit, dat is het zeker.. In Spanje is de boom te vinden, in Afrika dus, maar we zagen de boom ook in Azie. In juni dus zeker volop in Valencia!

 1. 16 mei, 2014

  […] ander bijzonder park, Turia, een drooggevallen rivier, nu een park in Valencia, lees hierover  in Valencia La Ruta Naranja op dit […]

 2. 10 augustus, 2014

  […] bovenaan: Boet, zoon van Arnold en Ingrid van La Ruta Naranja, een ontzettend leuke B&B in Spanje. Insecten hebben een grote aantrekkingskracht op hem en hij […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »