Zomeren in mijn eigen tuin, nieuwe aanwinsten

tuinblog groenjournalistiek

Zomeren: zonnehoed met prachtkaars (gaura lindheimeri) De afgelopen weken heb ik zoveel moois gezien dat mijn eigen tuin gewoon verwaarloosd werd. John Schoolmeesters gaf een rondleiding in Baron zijn hof, kasteel Geldrop. Altijd en gratis te zien. In de laatste Brabeau een uitgebreid achtergrondverhaal over de historie. Binnenkort een blogbericht over Johns plantkeuzes.  De warmte de afgelopen dagen maakte natuurlijk ook dat de tuin met rust gelaten moest worden, behalve natuurlijk waar ik echt noodzakelijk een gietertje moest leeg gooien.

groenjournalistiek, zonnehoed Bloem en Tuin Nuenen

Uitstellen ging niet meer, het werd echt tijd om aan de slag te gaan met het fatsoeneren van de borders (uitgebloeide vrouwenmantel kort knippen bijvoorbeeld) maar ook het in de tuin zetten van nieuwe aanwinsten. Oorzaak: het evenement Bloem en Tuin in Nuenen. Het is gewoonweg onmogelijk om daar vandaan te gaan met helemaal niks. Al neem je je dat nog zo voor. Al was het alleen maar dat je bij een ‘Vip’ arrangement dat wil zeggen ipv 12, 13 euro entree betalen, je ook voor je tuin iets mee krijgt. Er staan interessante kwekers met een mooi assortiment daar. Het wandelen tussen de bomen door is sowieso een stuk relaxter dan in de Brabanthallen vond ik. Het weer werkte mee, het zag er mooi uit dus.

Uitleg en de preciese naam krijg ik mee. De stand was niet over te slaan. Te veel verleidingen.

Uitleg en de preciese naam krijg ik mee. De stand foto hieronder was niet over te slaan. Te veel verleidingen. Foto; Brigit Goderie

Ook even langs de tuinkas van Suzip dat er heel mooi bij stond. In de strakkere tuin komt het kasje ook tot zijn recht.

suzipverkleind

Tuinkas Suzip, lees hierover meer op mijn blog tuinkasje, klik op de foto

Noviteit: perzikpitten als grondbedekking om een natuurlijk pad van te maken. Duurzaam omdat het een restproduct is uit de verwerking van perziken naar blik. Vond het niet verkeerd. Voelde behoorlijk stevig. In een natuurlijke tuin goed toe te passen. Natuurlijk waren er ook weer allerlei stands met producten waarvan je je afvraagt, wat doen die nou hier, maar goed gewoon even doorlopen.

bloementuin, groenjournalistiek

Vader en zoon in een geruit overhemd tussen allerlei prachtige planten trokken onze aandacht. De zonnehoeden uitgestald in een kar boden een vrolijke aanblik onder de bomen. Voor mijn tuin kocht ik bij hen de Helenium Red Jewel. Ik kreeg goede informatie erbij van de kweker. Zou een gemakkelijke zijn. Heleniums zijn er in allerlei kleurschakeringen geel, rood, oranje… Een echte nazomertopper (bloeitijd 6-9) die in de natuurlijke tuin thuis hoort en vlinders aantrekt. Ik kocht er al eerder een bij Piet Oudolf. Je moet ze wel na een jaar of drie, vier oplichten en opnieuw planten, anders loopt de plant terug.

helenium, bloem en tuin nuenen

Diverse soorten bij de kweker nog nat van de regen die vroeg in de ochtend gevallen was.

‘Bijzonder aansprekend met talrijke relatief kleine diep donker rode bloemen met een kastanjebruin hart.’ Op de website van een bekende kweker lees ik verder: ‘Een nieuwe relatief lage cultivar die explosief, soms wat snel verbloeit.’ Dat laatste is niet de bedoeling maar ik lees verder:  Makkelijk, onverwoestbaar zelfs, een prairieparel. Nou, dat klinkt goed, deze parel heeft een mooie plek gekregen in mijn tuin.

groenjournalistiek, bloem en tuin nuenen

Verder kocht ik de Asclepias incarnata Cinderella (zie hierboven), wat een prachtige naam, in het Nederlands zijdeplant, ook een bijenlokker met mooie uitbloei. Ondertussen is er in mijn tuin een gegons en gezoem van jewelste. De herfstframbozenbloemetjes trekken bijen. Zo krijg ik straks oogst. Van de Japanse wijnbes is het volop oogsten. Lekker in de sla. Staat ook vrolijk. De vruchtjes plakken een beetje en daarom blijven vogels er vanaf. Boven de vijvers grote libellen. En dan ontdek ik een nogal aparte kikker. Hij ziet er normaal uit maar is in zijn eentje gaan wonen in de speciekuip waar ik wat waterplanten in bewaar. Er drijft een houtje op om ervoor te zorgen dat dieren die er in belanden eruit kunnen komen. Daarop zit hij heerlijk te zonnen. Hij scharrelt ook in de tuin rondom de bak om er vervolgens weer in te gaan. En dat terwijl zijn familieleden bij een van de twee echte vijvers huizen. Hij heeft zijn privacy nodig denk ik, beetje een dwarsligger.

kikker

Deze kikker houdt van zijn privacy, waar het eendekroos vandaan is gekomen is onduidelijk. In mijn vijvers zit het gelukkig niet. Apart de witte vlek, net of hij in een spotlight zit. Viel toevallig zo door de boom een zonnestraal.

Met het mooie weer blijft het ’s avonds aangenaam in de tuin. De zonnehoed is omringd door de vlinderachtige bloemetjes van Gaura Lindheimeri die overdadig bloeit. Ook de eerste bloemen van de Abessijnse gladiool zijn open. Een bedwelmende zoete vanillelucht streelt mijn neus. Zalig, het is zomer!

groenjournalistiek, inclusieve tuin

Ligularia dentata heeft donker blad, purperkleurig blad. Staat op dit moment prachtig in bloei in mijn tuin. Heeft in het najaar decoratieve zaadbollen.

Meer foto’s op facebook

Volgende keer: twee bijzondere stadstuinen in Delft

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »