Boek: ‘Help, je tuin is een parkeerplaats en andere designdilemma’s…’

Dit vind je misschien ook leuk...

21 reacties

 1. Linda schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens. Heb zelf een wilde tuin en alles groeit en bloeit.
  Maar ja, zoveel mensen, zoveel wensen. Ik vind laat een ieder in zijn waarde en zijn tuin inrichten zoals hij/zij wil. Zij vinden dat waarschijnlijk gewoon mooier en makkelijker anders deden ze het niet.
  Zij vinden onze tuinen hoogstwaarschijnlijk niet om aan te zien.

  • Fruitberg schreef:

   LInda, wanneer dat ‘inrichten’ neerkomt op het betonneren / verharden van veel te veel open ruimte, dan weet ik niet waarom iedereen dat mag inrichten zoals hij/zij dat wil. Hierboven zijn de redenen waarom dat een probleem is duidelijk uitgelegd.

   IK ben het dus helemaal eens met Ellen, ook al heb ik hier zelf ook een parkeerplaats aangelegd, maar de voortuin is toch overwegend groen

 2. Mieke schreef:

  Ik heb de Engelstalige versie van dit boek cadeau gekregen van mijn zus die in Engeland woont. We hebben vorig jaar een huis gekocht, met een tuin die inderdaad alleen een parkeerplaats was. Inmiddels is de tuin getransformeerd tot een groene oase, een bijentuin in de stijl van the Dutch wave ;-). Ik heb genoten van dit boek, het is erg leuk geschreven en er staan inderdaad mooie oplossingen in voor allerhande tuin-dillema’s. Kort maar krachtig wordt elke probleem behandeld. Een aanrader!

 3. Jelleke Wermuth schreef:

  In mijn heel kleine voortuin, staat een hele grote iep. Ik weet niet hoe ie er komt, ik heb hem niet uitgenodigd, maar hij was er al. Hij geeft ons huis een reuze parasol, het blijft er lang heerlijk koel. Toen wij vijftien jaar geleden ons voortuintje opknapten heb ik een rambling roos geplant die in de iep moest klimmen. Maar zeker anderhalve meter ervandaan, zodat ie een eigen plekje had om te wortelen. Tegen een schuin stokje richting iep. Alles groeit hier langzaam, droge zandgrond, vlak achter de duinen. Eigenlijk wonen we in een bos, ooit eikehakhout, zeggen de kenners. Ook mijn Rosa Seagull, toog zielig in de richting van de bedoelde gastheer. Dan weer luis, dan weer gaatjes, dan weer buisvormige streepjes, wat een getob. Dat wordt niks moedigde de buurman aan, zo onder die boom. Nou ja, een lang verhaal kort, vijftien jaar verder(de iep drie meter hoger): mijn rosa zit bijna bovenin en bloeit en bloeit en de hele straat ruikt ernaar, mijn moedige rambler is op weg naar de zon!!!Lekker puh…. Ik wil alle buren en voorbijgangers er wel heen sleuren: kijk! Is ze niet mooi en stoer? Niemand ziet het, niemand ruikt het. Veel te druk met het bestraten van de tuin, het leggen van het kunstgras, het installeren van de trampoline. Ik houd het maar voor me en geniet ontroerd van mijn miniparadijsje. Mijn grote bonte spechten en het mezennest. Bijengezoem begeleidt mijn lange ochtenden in de borders. Tot de kinderen met de bakfiets naar huis zijn gehaald en op de trampo klimmen en van hun plastic glijbaantje op de bestrating donderen. En heel hard gillen: mama een bij!!!!! Ja, die heb ik gelokt, denk ik dan, mijn stille wraak. ’s Ochtends, als ik m’n terrasje veeg en de potten besproei, wipt er altijd een roodborstje mee, is dat altijd dezelfde? En als de kinderen krijsend naar bed zijn afgevoerd, luister ik in mijn ligstoel naar de merel….

 4. Tim schreef:

  Bij ons in Almere Haven waar vroeger echt alle tuinen zo mooi groen waren zie je nu ook tuin voor tuin alle bomen en struiken verdwijnen om ze vervolgens om te toveren tot een grafzerk(Zo noem ik die tegelvlaktes) Een zware treurnis om alles zo troosteloos kaal te zien worden om het vervolgens af te bakenen met hoge schuttingen gesteund met betonnen palen. Wij zijn nu nog maar een van de weinigen met een mooie groene tuin…. Maar het is blijkbaar de nieuwe generatie en wat doen wij daar verder tegen.

 5. Tabitha schreef:

  En dan heb je ook nog gemeentes (Lelystad) die je voortuin aanwijzen als ‘parkeren op eigen terrein’. Nou vooruit, er is plek voor een auto voor de garagedeur, de andere staat op de openbare weg, en verder maken we er toch echt wat plantenbakken in. Dank zij een foutje van de aannemer die de straten heeft opgehoogd hier in de buurt hebben we ook nog een grindbak. De opsluitband lgt namelijk 20 cm binnen de erfgrens… De buren hebben ook een opsluitband geplaatst en toen hebben we het overgebleven stukje zand maar opgevuld met grind. Als we daar geen halfhoge schutting en pergola zouden willen plaatsen, zouden lage rotsplantjes ook een leuke optie zijn. Dat kan nog steeds trouwens. 😉 We zijn er nog niet helemaal uit. Overigens zijn de ideeen voor een voortuin ontstaan, toen vanwege de ophoging van de straat de struiken uit het plantsoen tegenover ons getrokken werden. Dat wordt vervangen door gras en er komen nog een paar bomen. Dat vonden we zo saai, gras in plaats van struiken, dat we besloten zelf dan maar wat groen neer te zetten. Dat de oprit ook opgehoogd moest worden heeft ook wel geholpen. De boel moest toch op de schop. Nou, dan gaan we het lekker anders doen. 🙂 Zelfs mijn man (over de achtertuin: ‘asfalteren die hap’) heeft tegenwoordig lol in de groene achtertuin en de voortuin. Samen klussen, zolang ik maar vertel wat er moet gebeuren. De achtertuin is dan ook mijn terrein, maar af en toe ermee helpen vindt hij wel leuk.

 6. Gewoon de tegel/veeg tuinen extra belasting laten betalen en de groene tuinen belasting verlaging.
  Iedereen gaat dan een leuk tuintje aanleggen.

  Gr Jan(Wilde een Tuin)

 7. Leo Emaus schreef:

  Ben verwonderd over de eenzijdigheid over vertegeling van tuinen. Dat vertegeling is toegenomen is in mijn buurt duidelijk zichtbaar!
  Over de gemeente zelf en project ontwikkelaars hoor ik niets! Steen is geld, groenkost hen geld.
  Verhoudingsgewijs zie ik ook daar meer verstening bij nieuwbouw, niet overal.
  Veertig jaar geleden ookal een item.
  Juist bij ouderen kan ik mij goed voorstellen dat ze aanpassingen willen. Velen zijn echt alleen, geen familie meer ect.
  Zelfstandigheid geeft in die situaties deels onvrijheid!
  Voor velen is het echt niet te doen, soms(vaak) ook financieel! Maar wie helpt… hoor wel cretologie, niets nieuws.
  Ik kan alleen zelf wat doen en heb een groene tuin, tuinier met mensen in de de zorg als vrijwilliger.
  Wel zijn er in Nederland al veel initiatieven o.a. door stichtingen en andere vrijwilliggers, plaatselijk gebeurd dit op heel veel manieren en dat is hoopvol! Eenzijdige bestraffing heeft nog nooit gewerkt.

  • Groenjournalistiek schreef:

   Beste Leo, wie mijn blog regelmatig leest, weet dat ik dit onderwerp al vaker en breder heb opgepakt. Het is ook de verantwoordelijkheid van projectontwikkelaars en gemeenten. Over ouderen heb ik het bewust niet gehad. Maar het is echt maar een kleine groep ouderen die het niet meer kan. Voor groot onderhoud zijn er oplossingen. Zijn vaak kinderen die denken dicht straten dan zijn we er vanaf. Veel ouderen zijn graag bezig met wat groen. Uit onderzoeken blijkt dat het met ouderen die hun eigen plant verzorgen beter gaat dan met hen die de plant verzorgd krijgen. Gelukkig zijn er ook groenopleidingen die het grote onderhoud gratis komen doen bij ouderen en initiatieven zoals door jou genoemd. Een versimpeling van de aanplant is vaak al de oplossing. Mijn punt is dat de kosten van de verstening ook door de mensen wordt betaald, die het probleem niet veroorzaken, juist veel water op eigen terrein opvangen en vast houden. Onlangs meldde mijn inboedelverzekeraar dat ik 350 euro eigen risico heb bij waterschade, terwijl ik heel veel groen en wateropvang heb. Die discussie moet gevoerd worden en is niet eenzijdig. Het aloude credo was vroeger: de vervuiler betaalt. Dat lijkt mij nu ook aan de orde… Nederlanders zijn gevoelig voor hun portemonnee, heeft al vaker bewezen tot gedragsverandering te kunnen leiden.

   • Leo Emaus schreef:

    Beste Ellen,

    De vervuiler betaald? Denk dan o.a. meteen aan asbest…… wie betaalt, er is nog zoveel boven en onder de grond aanwezig. Bedrijven kunnen de hoeveelheid niet eens aan. Subsidie regelingen blijven bestaan.
    Solidair zijn met elkaar werd eerder vaker sterker gevoeld dan nu. Ik zie discussie helemaal niet zitten als geld nummer 1 is. Met elkaar inhoudelijk praten wel, ontmoeten en oplossingsgericht werken uitleg geven
    dat recht doet naar zo goed mogelijk handelen.
    Tot slot verbod glysofaat,, zie ik andere produkten om mij heen waar het ook weer inzit, daarnaast nemen o.a. Polen het mee naar Nederland.( is daar eenvijfde goedkoper, weer geld) Regelmatig neem ik ook waar dat er tientallen liters azijn worden ingeslagen als ” onkruidbestrijdingsmiddel” , als altenatief lijkt mij ook milieu belastend. Onkruid zijn kruiden en zijn deze dan zo ongewenst? Door mijn leerervaringen in de praktijk heb ik meer geleerd dan door discussie. Goede en geen zwart/wit verhalen boden mij soelaas en meer lichaamlijke gezonde arbeid!

    • Groenjournalistiek schreef:

     het gaat mij ook niet om geld, maar om klimaatverandering, biodiversiteit en ons aller verantwoordelijkheid daarvoor. Zeker in een land als het onze, gezegend met een gematigd klimaat en vruchtbare aarde.

 8. Ankie Manders schreef:

  Wie wonen nu 13 jaar onze huidige plek. Weinig tegel veel bloemen en insecten. Dit jaar gestart met eigen fbp pagina Ankietuin om mijn steentje bij te dragen aan tuinen met groen ipv tegeltuinen.

 9. Top! Toch tijd om mijn boek eens te lezen 😉 Zonnige tuingroet Mariëtte

 10. riena schreef:

  Ik heb wel eens gedacht, als iedereen met meer dan 10m2 grond bij huis nou eens verplicht werd om minimaal een heester, maar liefst een boom te planten? Misschien niet direkt de oplossing voor waterafvoer, maar wel voor een beter milieu.

 11. margreet staal schreef:

  In 3 Nederlandse gemeentes wordt “Tegeltuinentax” geheven bij mensen die 90% van hun tuin hebben betegeld. Zij betalen extra rioolheffing. In Duitsland is dit al meer ingevoerd.

  • Linda schreef:

   Hai, sprak vannacht iemand op mijn werk die ook zijn hele tuin had betegeld. Gewoon gemakkelijk. Kun je het netjes houden. Maar hij was wel een groot natuurliefhebber, maar hoefde het niet in zijn eigen tuin. We hadden het over de tegeltuinentax. Maar dat gaat helemaal nergens over. Dan gaan deze mensen een paar euro meer betalen. Voor die paar euro gaat niemand zijn tuin veranderen. Dat zei hij ook.

 12. Groenjournalistiek schreef:

  Nou, dan wordt het toch echt tijd voor hardere maatregelen lijkt mij. Het gaat om een groot belang van ons allemaal, dealen met klimaatverandering en de opwarming van de aarde tegen gaan. Kan mij nauwelijks voorstellen dat iemand dan echt een groot natuurliefhebber is, dan doe je er meer voor lijkt mij.

 13. Klaas schreef:

  Erg goed boek, althans ik heb de Engelse versie en deze heeft mij wel degelijk goed geholpen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.