Amaryllisbol overhouden, weggooien is zonde!

7amarylissen

Soms doe je per ongeluk alles goed. Het begon met een amaryllisbol (Hippeastrum in het Latijn) die ik met kerst 2014 kreeg. Kort daarna begon de ellende met m’n schouders. De uitgebloeide amaryllisbol verhuisde naar buiten in mei, met het idee die moet ik nog een keer weggooien. Dat gebeurde door de omstandigheden niet. De amaryllis werd min of meer vergeten in een hoekje op de tuinbank onder de overkapping. Hij kreeg op tijd een scheut water mee als de andere potten gesproeid werden en dat was het. De bloemstengel was afgeknipt, de bladeren groeiden voorspoedig. Het werd een zacht najaar. Toen ik in oktober de amaryllisbol op het bankje inspecteerde, ontdekte ik een knop met een stukje stengel tussen de bladeren. Nee maar, gaat hij opnieuw bloeien?

1puntje

Alles behalve perfect rechtop, maar zo was het ook genieten!

Naar binnen dan maar met dat ding, we zien wel wat er gebeurt. Op de vensterbank in de keuken groeide de stengel wild uit en zwol de knop. Alles behalve keurig rechtop kwam de bol in bloei. Vergeten te draaien op zijn tijd. Maar dat kon me niet veel schelen. Geweldig toch die vier nieuwe bloemen. Een onverwachts cadeautje. Afgelopen maand bloeide de bol voor het derde jaar op rij, toch niet gek zo’n kerstgeschenk.

 

Overhouden

Had ik geluk gehad? Ja, dit was best een mazzeltje.

Vanaf dat moment kreeg ik meer interesse in Amaryllisbollen, ook al omdat die van mij niet de traditionele kleur rood had. Tot dan toe had ik ze altijd gezien als cadeautje voor een opa of oma. Diezelfde opa was blijkbaar in staat om ze te laten overleven. Hij verraste mijn moeder regelmatig met een bol, met daarbij de mededeling “die heb ik overgehouden”. Maar hoe dan? Ingegraven in de tuin, dacht ze. Verder had ze nooit gevraagd, toch best een huzarenstukje neem je – tussen alle bedrijvigheid door met een eigen zaak- gewoon aan.

Arjan de Graaf van hobbykwekerij Alderhandt plaatste op facebook regelmatig een foto van een opnieuw in bloei gebrachte amaryllis en gaf uitleg over het hoe.  Dit komt grotendeels overeen met de uitleg van Fluwel. Een amaryllisspecialist met een fantastisch aanbod. Nu de meeste bollen aan hun bloei einde zijn de tips en trucs om opnieuw van je bol te genieten volgend jaar. Lukt het niet, dan kan weggooien altijd nog.

amaryllis white garden, fluwel, groenjournalistiek

De laatste van zes stengels van Amaryllis white garden produceerde maar liefst vijf bloemen. Uit de collectie van Fluwel

1) Snijd of knip direct als de bloemen zijn uitgebloeid de stengel weg tot 2 cm boven de bol. De steel zuigt energie uit de bol. Dat moet je zoveel mogelijk voorkomen. Beschadig de bladeren niet, die zijn belangrijk. Uit deze bladeren haalt de amaryllis, via fotosynthese, voeding voor volgend jaar!

2) Amaryllissen zijn geen echte tuinplanten, maar je kunt ze na de bloei, zonder stengel, prima zo lang in de tuin zetten, of bijvoorbeeld in een pot op het terras of balkon. Het laatste heeft de voorkeur zodat je de watergiften kan controleren. Veel is er aan de amaryllis trouwens niet te zien in de deze periode. Er zijn alleen wat groene bladeren. Zorg voor zon en geef regelmatig plantenvoeding. Mest met ijzer en magnesium, daar houdt de amaryllis van lees ik online. In het najaar, als de bladeren vergelen, kun je de nieuwe bloei van de amaryllis gaan voorbereiden. Verminder in september de watergiften en stop daar in oktober helemaal mee. Haal de bol naar binnen. (voor de nachtvorsten!)

detail Amaryllis exotic, groenjournalistiek

Prachtig, de tekening van binnen en buiten van Amaryllis exotic star.

Amaryllis weer in bloei trekken

3) Haal vergeelde bladeren weg of kort de nog groene bladeren in zodat ze vervolgens afsterven en verwijderd kunnen worden na de rustperiode. Dep de bol droog. Zet de bol weg op een koele, donkere plaats, bijvoorbeeld de kelder, de voorraadkast of een kastje in de hal. Bereid de bol extra voor door de buitenste rokken/bruine schillen weg te nemen (bollenpellen! Je mag een stukje groen zien van de bol.). Ook kleine extra bolletjes kun je het beste wegnemen, die vreten energie.

4) Na twee maanden, bijvoorbeeld rond kerstmis/januari, kun je de amaryllis weer te voorschijn halen en planten in een pot met verse potgrond of een vaas. Al gauw zal de bol weer tot leven komen. Dat lukt niet altijd, maar met de juiste behandeling heb je een grote kans van slagen. De amaryllis zal nu hopelijk weer een prachtige bloem laten zien, Na deze bloei begin je weer van vooraf aan. Dit kun je jaren volhouden. Op internet zijn verhalen te vinden van 20 jaar herhaalde bloei!

Ik heb de afgelopen maanden erg genoten van een aantal bijzondere soorten van Fluwel. Er is veel meer dan rood en wit te koop. Ook de soorten die dicht bij de oorspronkelijk bloem zitten zoals La Paz zijn zeer bijzonder. Altijd wel een te vinden die past in je interieur en jouw stijl. Maar dat is even van latere zorg…. Nu eerst proberen over te houden van wat je al hebt…

tortelduiven, voedervogeltafel

Waar ik afgelopen maand nog meer van genoot?: de vogels die mijn voedertafel vlak voor het raam in de voortuin bezoeken. Een tortelduif komt iedere dag even kijken, en nam een keer drie vrienden mee. Om de beurt… twee aan twee eten. Blijf nog doorgaan met vogels voeren ook al betert het weer. In het ‘stenentijdperk’ valt het niet mee voor ze om eten te vinden.

De foto helemaal bovenaan is van amaryllis exotic star

You may also like...

6 Responses

 1. Schaduwwinkel.nl schreef:

  Bedankt voor het delen van de tips, zonde om zo’n prachtige bloem weg te gooien! Groet Maarten

 2. Ankie manders schreef:

  Ik houd de bol al een paar jaar over. Met wisselend succes. Maar nu begint de amaryllis te bloeie, buiten in de volle grond?
  Krijg ik straks in de winter nog een bloem.

  • Groenjournalistiek schreef:

   Dat zou mogelijk moeten zijn, zover ik weet kunnen ze meerdere keren bloeien in een jaar. Ik hoop het voor je, in ieder geval heel bijzonder.

 3. ELS van Heusden schreef:

  Hallo, ook heb per ongeluk alles tot 2 cm. Boven de bol afgeknipt. Is dat erg?
  Moet ik de bol nu uit de aarde halen om te laten drogen.?

  • Groenjournalistiek schreef:

   Hoi Els, bol in de aarde laten en water geven. Na de bloei moet de bol nieuwe krachten gaan verzamelen. Er zullen vast nieuwe bladeren komen. Dus gewoon behandelen zoals beschreven, pas in najaar uit aarde halen en laten drogen. Succes, gr. Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »