Bloemen in huis: groenen je dag, je humeur én zijn een gezonde keuze

BRUIDSBLOEM STEPHANOTIS, GROENJOURNALISTIEK

‘Bloemen houden van mensen’, wat een onzin,’ mensen houden van bloemen’, is de juiste slogan. Bloemen houden van bijen. En andersom. Maar hoe dan ook, je kunt er niet genoeg van krijgen of plukken. Bloemen uit je tuin in huis, ik vind het heerlijk. Een setje mini glaasjes staat klaar voor afgebroken bloemetjes. Niets verdwijnt in de prullenbak of beter gezegd groencontainer. Deze wintermaand januari valt er natuurlijk nog niet veel te plukken en dan is het een goed idee om een bos bloemen of bloeiende plant in huis te zetten. Ook dat is te regelen via internet. Voor je zelf of voor een ander.  Vers van de veiling. Greetz van de kaarten én nog veel meer, ook bloemen en planten, vroeg het mij uit te proberen. Dat doe ik natuurlijk heel graag.

greetz

Na lang aarzelen tussen een aantal prachtige boeketten koos ik toch voor een plant. Een Stephanotis Floribunda, oorspronkelijk afkomstig uit Madagaskar. De exotische plant slingert zich daar met vijf meter lange ranken omhoog. Als kamerplant tref je hem daarom meestal geleid langs een metalenboog aan. Mogelijkheden als hangplant biedt deze groeiwijze natuurlijk ook. Super trendy dit jaar. Maar ook om eens lekker uit je dak te gaan en de plant klimruimte in huis te geven.

images

Met dank aan de Engelsen

Er komt veel botanisch moois uit Madagaskar, de Engelsen brachten enkele Stephanotisplanten in de 19e eeuw mee op hun schepen voor onderzoekers en liefhebbers van plantencollecties onder de edelen van Engeland. Mogelijk zijn alle planten in Europa afkomstig van die eerste meegenomen planten. Zo lees ik in de bijgevoegde informatie. Behalve dat de plant in een prachtige feestelijke doos arriveert, vind ik ook de bijgevoegde informatie een pré. Niet zozeer de wijze van verzorgen van de plant staat centraal maar historische, leuke weetjes.

Prachtige witte bloemen, maar vooral ook een subtiele geur

De afgelopen weken was ik in oude tuinboeken aan het lezen over geur in de tuin. Misschien heeft dat mijn keuze wel beïnvloed: de Stephanotis staat bekend om zijn geweldige geur. Bekende parfummerken gebruiken de lucht. Hoe lekker die luchtjes ook zijn, er gaat niets boven de pure lucht van deze wonderschone plant. Ook bekend als bruidsbloem. Behalve dat de plant bij bruiloften een symbolisch geschenk was, als gelukbrenger in een huwelijk, werden de bloemen zo’n 50 jaar geleden volop gebruikt in bruidsboeketten. Bijna elke royalty die trouwt in Engeland, Zweden, Denemarken of Noorwegen heeft Stephanotis ergens in verwerkt.

helmi's bloemwerk, bruidsboeket met stephanotisHelmi’s bloemwerk bruidsboeket detail met Stephanotis anno 2016

Bij het huwelijk van prinses Diana en Charles (helaas bracht dat weinig geluk) en het huwelijk van Kate en William, maar ook dat van mij. In ons eigen autootje versierd met een thulestrik, zat ik naast mijn bruidegom die de auto stuurde met de lucht van Stephanotis in mijn neus. Het boeket was gebonden door oom Kees van bloemenwinkel Duivenvoorden in Wassenaar, nu gerund door zijn zoon, mijn aangetrouwde neef. Toen was Peter onze diskjockey, het betrof een studentenhuwelijk zonder geld voor een band. Wél een auto hoor ik je denken, die had mijn vader voor ons gekocht. Om de reis naar huis tijdens zijn ziekte te vergemakkelijken. Het OV was ook toen niet om over naar huis te schrijven. Het is alweer 28 jaar geleden, Stephanotis bracht dus wel huwelijksgeluk.

Het was een supergeurend boeket, met niet alleen Stephanotis maar ook Lelietjes van Dalen en een enkele Fresia.

Uit ons fotoboek.

Het was een supergeurend boeket, met niet alleen Stephanotis maar ook Lelietjes van Dalen en een enkele Fresia. Tussen de poten van de stenen leeuwen die voor het raadhuis in de Paauw van Wassenaar staan. Boudewijn Büch maakte ze beroemd door een boekcover daar te fotograferen. Ieder Wassenaars kind, ik hoop ook onze prinsessen, heeft er ooit een keertje op gezeten.

bruidsbloem 2

En een beetje geluk kan ik nu wel gebruiken om uit het diepe dal veroorzaakt door een frozen shoulder te klimmen. De Stephanotis die ik hiervoor had, begeleidde mij ook uit een dal. Tijdens de zwangerschap van mijn tweede zoon belandde ik door een ernstige vorm van bekkeninstabiliteit in een rolstoel. Het allereerste ’uitje’ ging naar een tuincentrum in de buurt, een paar straten verderop. Met geld van mijn tante om iets van bloemen of planten aan te schaffen, mijn moeder de rolstoel duwend, de baby op schoot en de oudste van bijna drie mee huppelend, gingen we op weg. Het was heerlijk om weer even weg te zijn van huis, te snuffelen tussen de bloemen en de planten. De keuze viel op een Stephanotis. Het lukte me om de plant nog jarenlang opnieuw in bloei te krijgen. Met meer geluk dan wijsheid denk ik. Toen ik mijn leven weer had opgepakt, sneuvelde de plant tijdens een vakantie door een teveel aan water. Ik hoop dat ook deze Stephanotis mijn herstel mee gaat maken.

De gezonde kant van bloemen

Bloemen zijn een gezonde keuze voor zieke mensen en chronisch beperkten. Op zoek naar mentale ondersteuning las ik op de website van het Reumafonds: zorg dat je aandacht blijft besteden aan je kleding en voor een bos bloemen in huis. Met stapels kleding in de wacht omdat deze niet zelf of helemaal niet aan en uit te krijgen zijn, ben ik wel genoodzaakt om af en toe iets nieuws uit te zoeken, online natuurlijk. Nu deze mogelijkheid ook bestaat voor bloemen en planten, kun je jezelf of iemand anders die dat goed kan gebruiken, verrassen met een toch door jezelf uitgezocht boeket. Online vind je duidelijke beschrijvingen van wat je in het boeket kan verwachten. Er zijn zelfs brievenbusrozen, die slapend bezorgd worden. De ontvanger mag ze wakker maken. Iets voor Valentijnsdag? Bloemen en bloeiende planten, als troost, om op te fleuren, om iets te vieren, als felicitatie of zomaar, gewoon omdat het zo fijn is om ze in huis te hebben. En nu maar wachten tot de eerste bloem opent…

 

Tips voor je Stephanotis: de plant is kunstmatig in bloei gebracht. De normale bloeitijd is onze zomer. Als de plant uitgebloeid is, is het zaak deze in een juist ritme te krijgen. Daarbij is een periode van rust in een koele ruimte met weinig water belangrijk. (Onze wintermaanden) Tijdens de bloei moet de plant niet gedraaid worden. De plant raakt zijn oriëntatie op het licht kwijt met als gevolg dat de knoppen kunnen afvallen. Zorg voor een lichte plek in huis zonder direct zonlicht. Tijdens de bloei heeft de plant regelmatig water nodig. Zorg dat er geen water in de pot blijft staan. Helaas is dat een minpuntje bij de levering van mijn plant: de bijgeleverde witte pot is net te klein waardoor de plant nauwelijks in en uit de pot te krijgen is. Punt voor verbetering.

greetz, verpakkingsdoos, verse bloemen, groenjournalistiek

Greetz geeft bij de producten bloemen en planten een vers garantie. Je kunt zelf de afleverdag kiezen. Zelfs op zondag met bijbetaling. Ik houd absoluut niet van chrysanten buiten het seizoen. Ik vind het dan ook prettig dat je exact kan bekijken wat je bestelt omdat de samenstelling van de boeketten erbij staat. De verpakkingsdoos is volledig te recyclen, in de oud papierbak, of als afdekking in je moestuin? Het is mogelijk een persoonlijk kaartje bij te bestellen, zelfs met eigen foto’s. Zo kun je een ander echt laten zien dat je aan hem of haar denkt. Volg Greetz op facebook.

Nog een laatste leuk weetje? Het was de favoriete plant van de betoverende Marilyn Monroe.

Volgende keer meer Groene voornemens. Volg me op facebook of schrijf je in voor emailberichten.

You may also like...

5 Responses

 1. Henke schreef:

  binnen of buiten het huis in de tuin! Ik vind bloemen prachtig.. zomer komt er eindelijk weer aan en ik kan niet wachten tot onze planten zijn gebloeid!

 2. Groenjournalistiek schreef:

  Hoi Henke, dank voor je leuke reactie, je hoort net als ik bij de Flower junkies! gek op bloemen, binnen en buiten, ik herken het helemaal. Wens je een hele fijne zomer, met heel veel bloemen!

 3. Heerlijk een groen huis en tuin! Groet Michelle 🙂

 4. Julia schreef:

  Ik vind het zelf ook heerlijk om bloemen in huis te hebben. Alleen zo zonde dat bloemen nu niet echt meer ruiken. In mijn herinnering hadden rozen altijd een heerlijke geur en nu als je ze bij de bloemist haalt ruiken ze amper. Mega zonde, ze zien er nog wel goed uit

  • Groenjournalistiek schreef:

   Ja, ben het met je eens, veel te vaak leidt kweken tot geurverlies. Alleen uit mijn eigen tuin haal ik geurende bloemen én rozen. Beetje laat mijn reactie… maar wel gemeend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »