Pakjesmaand december kadotips voor tuinliefhebbers: tuinposters en tuinboeken

hommel, kokardebloem, tuinposter imprzzd, groenjournalistiek

Bloemen stapelen zich op. Opnieuw. Spontane plaatsen om te gedenken op stoepen en straten in de stad van de liefde Parijs. Elders op de wereld openbaart zich in de natuur het wonder van een bloeiende woestijn in Chili. Dreiging van geweld dicht bij huis. Hoe groot zijn de contrasten deze dagen. Ik denk terug aan mijn bezoek vorig jaar november aan de oorlogsgraven rondom Ieper en de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en de bloemen die daar bij hoorden: klaprozen, korenbloemen, margrietjes en vergeet -me -nietjes. En aan het jongetje in Parijs dat maar niet kon begrijpen hoe bloemen en lichtjes hem kunnen beschermen tegen geweren.

Sint en kerst

En ondanks alles gaat het leven zoals altijd door. Met zwarte, gekleurde of pieten met roetvegen gaat het vijf decemberfeest gevierd worden, net als het kerstfeest met kerstboom met daaronder in veel Nederlandse huizen cadeautjes of KADO’S. Surprises en gedichten, vind ik het leukst van vijf december. Zo knutselde ik ooit een volkstuintje in elkaar voor de vriend van mijn moeder en ontving zelf ook eens een tuin met vijver en zelfs een konijnenhok. Het zijn mooie herinneringen Er blijkt altijd tijd, moeite en interesse uit.

surprise volkstuin, tuinblog, groenjournalistiek

Surprises maken, persoonlijker kan niet als je echt je best doet.

Ik kreeg een tuin met vijver en konijnenhok!

Ik kreeg een tuin met vijver en konijnenhok!

Afgelopen zaterdag liet Youp van ’t Hek in zijn column geen spaan heel van mensen die gedachteloos iemand feliciteren op facebook zonder daadwerkelijk echt stil te staan bij de persoon achter de facebookmelding. Cadeaus geven uit interesse voor elkaar en kunnen ontvangen met aandacht, ik vind het laatste net zo belangrijk. Ik wens je alvast -ondanks alles of misschien juist dankzij alles- veel plezier met de voorbereidingen en voorpret voor een mooie, liefdevolle decembermaand.

Een paar cadeautips:

tuinpostersklein

Tuinposter

Een plaatje van een tuinposter. Ik mocht de tuinposters van www.imprzzd.com  uitproberen. En ja, ik was onder de indruk. Hier kun je een tuinliefhebber of jezelf een groot plezier mee doen. Een mooie foto afgedrukt op weerbestendig aluminium, ongevoelig voor verkleuren door zonlicht. De kwaliteit van Imprzzd is bijzonder mooi. Foto’s komen op aluminium veel beter uit dan op canvas. De kleuren blijven prachtig en mede door de glans veel dichter bij de oorspronkelijke foto. Het zwart van mijn hommel is echt zwart. Het bestellen gaat eenvoudig. Er zijn een drietal fraaie ophangsystemen beschikbaar.

imprzzd

Na het uploaden van de foto wordt duidelijk aangegeven of de kwaliteit voldoende is voor het gekozen formaat (aantal pixels/mb’s). Let ook op de isowaarde van je foto. Moderne camera’s kunnen de isowaarde in donkere omstandigheden aanpassen. Dat brengt korrelvorming met zich mee, deze is in een klein formaat foto verwaarloosbaar, maar vergroot wel zichtbaar. Hierdoor vielen voor mij een paar opnames laat op de dag gemaakt af. Een collage van foto’s is ook mogelijk als je niet kan kiezen… Ik heb veel langer gedaan over de keuze van de foto dan over het bestellen wat heel simpel gaat. Een tuinposter kan een saaie, lelijke muur opvrolijken. De buitenkwaliteit die nat mag worden, is natuurlijk ook geschikt voor in een badkamer: je favoriete bloem aan de muur of welke mooie foto dan ook. Voorlopig staan mijn posters daar ook. Geweldig toch?

tuinlusthof

Een tuinboek is altijd een goed idee. Dit jaar verscheen ‘De tuin als Lusthof & Slagveld’ van Gerda Bosman en Corlijn de Groot. Nu eens een heel ander tuinboek omdat het de gezamenlijke interesses van beide dames combineert: wetenschap en tuinieren. Je gaat anders naar je tuin kijken, terug naar Darwin en dat alles speels vormgegeven en vlot geschreven. Vragen als: ‘kan een boom asociaal zijn en een plant lui?’, worden in het boek beantwoord. Geen doe maar een leesboek, maar ook weer niet te ingewikkeld. Het is bijna een must voor als je met groen bezig bent. Gerda Bosman studeerde af aan mijn school (voor mijn tijd daar), de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Extra leuk natuurlijk.

Uitgever: Scriptum, 208 pagina’s, prijs € 24,95

cover-Clauzing-front-web-300x300[1]

Voor de tuinliefhebber die graag wegdroomt bij mooie tuinen is het boek ‘Inspirerende tuinideeën’ van tuinfotograaf Hans Clauzing een idee. Hij reist veel op zoek naar de mooiste tuinen, kwekerijen en groenspots in Nederland en daarbuiten. Dit jaar verscheen bij Uitgeverij Aerial zijn boek waarin hij de mooiste door hem gefotografeerde tuinen en kwekerijen van de afgelopen jaren laat zien. Concrete ideeën en uitgewerkte tuinplannen moet je er niet in verwachten. Maar door het bekijken van foto’s bezoek je vanuit je stoel de leukste kwekerijen en privétuinen (een enkele niet voor bezoek geopend) en zo doe je zeker nieuwe inspiratie op voor het volgende tuinseizoen of kun je een tuin toevoegen aan je tuinbezoekwenslijstje.

clauzing

Uitgeverij; Aerial Media Company, Pagina’s;  192 Prijs;  € 22,50

En natuurlijk zijn er nog minstens 101 andere ideeën te bedenken als cadeau voor een tuinvriend!

Ga terug naar home Volg me op facebook

 

 

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »