Zelf bladaarde maken, goud voor je tuin

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Egon Hultink schreef:

  Bladaarde maken op een versnelde manier: Verzamel al het boomblad van het gazon met een grashark. Het voordeel hiervan is dat je zo mooi de grasresten waar ook wat van mee komt mooi gelijkmatig door het blad gemengd krijgt. Meestal is het eerste blad aan de droge kant. Later wordt de herfst vaak natter en dat geeft ook natter blad. Dek het droge blad af zodat het niet kan natregenen. Later in de herfst ga je dit blad met elkaar mengen zodat je een mooie vochtigheid krijgt. Als je een handvol blad fijn knijpt mogen er een paar druppeltje water uit druppen. We strooien nu wat lavameel en bladaarde van het vorige seizoen door de hoop en dekken de hoop af met een oud vloerkleed of liever speciaal compostdoek (te verkrijgen bij de winkel van de Kraaybekerhof in Driebergen). De hoop moet ongeveer half zo hoog worden als een “gewone” composthoop (deze maken we 120 cm hoog en de bladhoop 60 a 70 cm. Door de grasresten en de enzymen en bacteriën uit de oude composthoop kan de hoop zelfs behoorlijk op temperatuur komen. Hetgeen de omzetting versneld. We zetten de bladhoop ook regelmatig om (zolang het niet vriest en er vorst in de hoop zit). Bij een zachte winter is het mij een keer gelukt om op deze manier begin van februari in het volgende jaar (na ongeveer 3 maanden dus) al verteerde bladaarde te hebben.
  Bij het gewoon verzamelen van het blad op een onafgedekte hoop met omzetten vanaf het voorjaar (pas altijd op voor egels die in de hoop hun winterslaap kunnen houden!) is de bladaarde in de loop van september klaar (bij makkelijk verteerbaar blad als: berk, populier, linde, acacia, els en meidoorn). Zodat net op tijd plaats gemaakt kan worden voor de nieuwe vracht blad van de komende herfst.

 2. Groenjournalistiek schreef:

  Dank je wel voor je reactie Egon, dat is echt snel bladaarde laten ontstaan… Goede tips!

 3. Elly schreef:

  Ellen, bladeren zijn inderdaad goed voor de bodem, maar minder goed voor je grasmat. Ik adviseer in mijn tuinblog dan ook om bladeren uit je gras te halen.
  Lees veel van je tuinartikelen, leuke info!

  Zie: bladeren slechts voor je grasmat:
  http://tuinhappy.nl/bladerenopgras/

 4. Groenjournalistiek schreef:

  Dag Elly, dank voor je positieve reactie…. In de alinea over zelf bladaarde schrijf ik dat blad van gras, groenblijvende planten en paden verwijderd moet worden, daar moeten eigenlijk nog een aantal grijsbladige planten aan toegevoegd worden. Ook zij houden niet van blad op hun pet…..

 5. Anneke schreef:

  weet jij ook wat as, van de houtkachel, met de aarde doet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.