De nazomerblues? Geniet na van je vakantie in eigen tuin…

Wat lagen we heerlijk, in de relaxtuinstoelen op het balkon aan de Duitse Ostsee, met de sterrenhemel boven onze hoofden, een glas bij de hand, een e-reader op schoot en een behagelijke deken voor de afkoeling. We namen ons direct voor zulke lichte allweather tuinmeubelen op ons grasveldje te zetten, om thuis naar de sterren te kunnen staren en lekker buiten te zijn.

Fonteyn, prieel, sfeerverlichting tuin

Foto Fonteyn

Prieel

En waarom niet…We lijken in Nederland steeds meer een zogenaamde Indian Summer te krijgen, warme nazomermaanden in september en oktober. Vanaf 1 september is de meterologischel herfst begonnen, maar we beginnen met heerlijk rustige, zonnige nazomerse dagen. Gooi de dagelijkse stress van je af als je thuis komt van school of werk en vlucht je tuin in of balkon op. En droom ondertussen van je volgende vakantiebestemming. Zorg dat je van deze maanden voor de winter echt intreedt nog lekker geniet van je eigen stukje natuur bij huis.

Prieel in aanbouw

Een aantal jaren geleden plaatsten we een prieel over ons tuinhuisje heen. Ik schreef er al eerder over. En wat een aanwinst is dat. Je hoeft niet bang te zijn voor een paar regendruppels als je buiten zit. En het is bij ons in de middag altijd een heerlijke schaduwplek zonder te sjouwen met parasols. En ook de barbecue kan altijd doorgaan.

Een prieel is een halfopen tuinhuisje dat kan dienen als extra zitplek in de tuin. Het zorgt voor een knusse sfeer. Ik geniet er van een kopje koffie of de laatste zonnestralen die mijn tuin verlichten terwijl ik mijn vijver en zijn bewoners overzie. Voordeel is dat je altijd een fijn schaduwplekje hebt in de tuin, of juist een droog en windstil plekje op toch die natte kleffe herfstdag. Plaats in je prieel een heerlijke loungestoel, maak het jezelf comfortabel en droom weg naar dat uitzicht op zee of berg, wat je pas nog had. Er is zoveel keuze in stoelen, met of zonder kussens, modern of juist klassiek, en van verschillende materialen, gemaakt van wicker, hout, aluminium of kunststof. Een prieel kan ook een fijn plekje zijn waar je zaailingen verder opkweekt op een tafeltje in een hoekje. September is een hele goede tijd om te zaaien. Zeker als je ook nog een klein kasje hebt of broeibak.

In februari nodigt dit plekje toch uit tot buiten zitten. De stekken en gezaaide plantjes staan zo net beschut genoeg. In de tuin van Marijke van Dijk.

 

Tip: wat mij betreft is het altijd handig om tuinmeubelen te kiezen die licht zijn en verplaatsbaar, rekening houdend met het weer, en bestand tegen water. In ons landje is het immers bijna altijd vochtig. Zeker ’s nachts ook als het niet regent. Creëer meerdere zitplekjes in je tuin, zodat je altijd kunt kiezen voor in of uit de zon.

Terrasverwarming

Langer en comfortabel genieten? Dan kun je in je veranda, tuinhuisje of prieel een terrasverwarmer plaatsen. Deze zijn er in allerlei vormen en maten, echt voor ieder wat wils. Heb je bijvoorbeeld niet zo veel plek of wil je maar een kleine ruimte snel verwarmen? Kies dan voor heatstrips. Ze kunnen overal bevestigd worden en stralen veel warmte uit. Al binnen tien minuten aangenaam. Bovendien zijn de strips veilig en zuinig in energieverbruik. Dat klinkt goed. Meer luxe? Er bestaat ook design terrasverwarming met een HLS systeem, wat staat voor Heat, Light en Sound. Naast warmte voorziet de verwarmer je ook van een bijzondere sfeer met een kleurrijke lichtstrip en je favoriete muziek. Houd wel rekening met je buren is mijn tip!

Foto Fonteyn

Maak het gezellig met kaarsen en bloemen

Pluk een klein boeketje uit je tuin voor op een tafeltje, en verlicht je prieel met lampjes, kaarsjes of lantaarntjes. Een grote schaal, midden op de tafel, met verschillende soorten kaarsen zal al zorgen voor een beetje warmte. Blijf lekker warm met sierkussens en fleecedekens verkrijgbaar in vrolijke zomerse kleuren of warme aardetinten. Of haal je slaapzak uit de kampeerspullen en gebruik ‘m langer dan een paar weken. Onder het prieel hang ik ook de bosjes lavendel te drogen, dat verspreidt een aangename lucht.

Verplaatsbare pot met Abessijnse gladiolen die de hele dag een aangename geur verspreiden.

’s Avonds kun je genieten van de bedwelmende geuren van de eenjarige siertabak en de Abessijnse gladiolen, die bij mij tweede helft augustus begonnen zijn met bloeien en nog wel even door gaan. In een pot kun je ze bij het zitje plaatsen waar je het meest verblijft of koop er meer en verspreid ze door je tuin in groepjes. De gladiolen zorgen namelijk de hele dag voor een aangename vanillegeur. Ze doen het ook prima in een vaas. Dus je kunt er altijd één vlak onder je neus zetten. (Ook binnen!)

Siertabak geurt ’s avonds heerlijk en bloeit maanden aaneen tot de eerste nachtvorsten.

Geur en geluid aanplanten en breng bewegend water in je tuin

De siertabak zaaide ik vorig jaar in augustus, de opgekomen plantjes heb ik vorstvrij laten overwinteren. Nu heb ik al vanaf het voorjaar bloei, maand na maand en iedere avond het genot van de heerlijke lucht die ze verspreiden om nachtvlinders te lokken. Verder kun je een kamperfoelie -ook vanwege de geur- in een paal van je prieel laten klimmen. Langs het pad naar je zitplekken adviseer ik calamintha nepata, bergsteentijm te planten. Bij een lichte beweging verspreiden ze een zeer aangename pepermuntlucht, gewoon overdag. En ook deze bloeien lang en zijn zeer wintervast, doen het bijna overal en zaaien zich uit zonder dat dat vervelend is. In wit en blauw.

Piepkleine bloemetjes die een hele fijne muntgeur verspreiden na lichte aanraking.

Een siergras in de buurt van je tuinhuisje geeft het aangename geluid van bewegend gras. Zoals ook een borrelsteen of watervalletje in je vijver voor een fijn geluid kan zorgen. Zo overstem je geluiden van buren, wegen, etc. in de buurt.

Het is heerlijk om elk moment van de dag nog buiten te verblijven en te nazomeren, met mooie vakantieverhalen van vrienden en familie. Deel deze niet alleen online! Lees dat dikke boek uit, waar je vakantie te kort voor was en voor je het weet vang je ook weer de eerste voorjaarszon in je tuin, hangend in je relaxplek.

September tot en met november zijn ook fantastische maanden om veranderingen in je tuin aan te brengen, bollen te planten en vaste planten te splitsen om te verjongen. Waar kun je nou beter plannen maken, schetsjes inkleuren en bollenbestellijstjes invullen dan in je tuin?

Tot gauw!

Dit blogbericht kwam tot stand in samenwerking met Fonteyn, outdoor living, winnaar van de Gouden award beste tuinmeubelwinkel 2017

You may also like...

5 Responses

 1. Het is iedere keer weer genieten als ik je lees.
  Lieve groet, Nirad

 2. Anita schreef:

  Wat een fijn artikel. Herinnert mij eraan dat ik vaker lekker in de tuin moet gaan zitten en helemaal niks moet doen. Ik vind het verder ook heerlijk om lekker in de tuin bezig te zijn, grasmaaien, onkruid wieden, het is bijna een therapie!

 3. Johanne schreef:

  Wat een leuk idee om een prieel in je tuin te zetten. Het is nu nog winter maar ik ben mijzelf al aan het verdiepen in de tuininrichting voor de zomer. Ik heb al een mooie lounge set maar het is vaak net te fris in de wind of inderdaad te warm om in de volle zon te zitten. Jij hebt je prieel laten bouwen of heb je hem zelf gebouwd?

  • Groenjournalistiek schreef:

   Je reactie was in de spambox beland, maar nu alsnog antwoord. We hebben de onze laten bouwen, maar er zijn ook bouwpakketten te koop. Onze buurman heeft er zelf een gebouwd op die manier. Alles kan! Succes! Gr. Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »