Een heldere vijver; hoe doe je dat?

Dit vind je misschien ook leuk...

22 reacties

 1. Janny Paerels schreef:

  Een mooi verhaal over de heldere vijver. Ik KON het beamen: via een bezoek bij de vijvers van Ada Hofman kocht ik ergens glanzend fontijkruid. Het hielp. Tot de planten in de winter verslijmden. Nog drie jaar nieuw gekocht, maar dat is steeds zo’n klein plukje. Voor ik het goed en wel in de vijver had gezet was het door de goudwindes al opge(vr)eten. Veel geprobeerd, maar glanzend fontijnkruid in Zuid Holland bij mijn weten nergens te koop. Ook dichtbladig fontijnkruid niet. Wie helpt me aan een adres ervoor ? Jan

 2. Groenjournalistiek schreef:

  Hoi Janny, ik heb je gemaild. Hoop dat je snel weer glanzend fonteinkruid vindt, dat is echt dé zuurstofplant. In een kraakheldere rivier in Kroatie, heb ik de plant in grote hoeveelheden onder water gezien. Prachtig.

 3. Gerard de Huis schreef:

  Mooi om te zien dat dit soort aanpassingen eigenlijk al voldoende zijn. Ik heb zelf aan deze pagina veel gehad: vijverhulp.nl/draadalgen Er viel bij mij bijvoorbeeld vrij veel blad in de vijver en ik had te veel vissen. Dat aangepast en het gaat al een stuk beter!

 4. Groenjournalistiek schreef:

  Hoi Gerard, inderdaad zijn teveel vissen snel een probleem. Ik sta op het punt om een baars in mijn vijver los te laten om teveel aan kleine visjes tegen te gaan. Het gaat een beetje te goed nu met mijn vissen. Een overgebleven goudvis is het probleem. Windes planten nauwelijks voort, helaas…

 5. jolette schreef:

  Hallo Ellen,
  wat een interessant artikel over de vijver! Ik heb een vraag: bij mij thuis heb ik een grote vijver, zo’n 20jaar oud, met vijverfolie maar dat zal wel her en der poreus zijn geworden. De vijver is geschat zo’n 9kuub, best groot dus. Ik heb nog nooit gebaggerd maar er ligt toch wel wat slib en zooi op de bodem. Wat raadt jij aan? moet ik baggeren of ‘stofzuigen’ en wat doe ik met het slib wat er uitkomt? Het liefst laat ik de natuur haar gang gaan, maar is er misschien een middel dat het slib natuurlijk ‘oplost’ in het water zelf zodat het water er ook weer voeding van krijgt?
  ik ben benieuwd naar je reactie!
  vriendelijke groet, Jolette

  • Groenjournalistiek schreef:

   Hoi Jolette, lastige vraag… is de vijver gewoon helder? Ik zal eens kijken of ik het antwoord ergens ga vinden. Nu sowieso nog niets doen, i.v.m. dieren die zich nu al onder in de vijver gevestigd kunnen hebben.

   • jolette schreef:

    Hallo Ellen, dank voor je reactie. De vijver wordt gevuld met een pomp vanuit de sloot, dus ik zie het als een soort van slootvijver. De helderheid varieert, met de seizoenen, met het weer. Nooit volledig helder. De vijver is trouwens niet 9kuub maar 900kuub. Je zegt nu beter niets doen, wanneer is bagger verwijderen dan nog wel een goede periode, in maart/april? Dacht zelf het niet meer te baggeren met een net of emmer, maar met een soort van vijverstofzuiger, dan verstoor ik het water ook minder. Nou, ben benieuwd of je nog meer tips hebt. Ik hoor ze graag! groet!

    • Groenjournalistiek schreef:

     Het verwijderen van bagger is een risico. Albert Tielens, vijverkenner, raadt het af. Het zou kunnen leiden tot een ‘lekke’ bodem waardoor het water wegzakt. De sliblaag kan de waterdichte bodem zijn. In Hoeven is hierdoor een schaatsvijver lek gemaakt. Nu staat er nauwelijks nog water in. Het feit dat je slootwater gebruikt kan ook invloed hebben op de helderheid…

 6. Selma schreef:

  Ik denk nog wel eens terug aan de tijd dat er nog geen internet was 🙂 Het lijkt wel of zelf een vijver aanleggen destijds onmogelijk was. Fijn om een mooi stappenplan te vinden, geen troebele vijver meer in onze tuin. Superinformatie Ellen!

 7. Groenjournalistiek schreef:

  Graag gedaan Selma! Internet is reuze handig, dat klopt, altijd informatie beschikbaar als je het nodig hebt.

 8. jolette schreef:

  Hallo Ellen,
  Vorig jaar mailde ik je met de vraag of ik kon ‘baggeren’ in mijn vijver. Met dank nog voor de reacties. Dit jaar kwam er een plantje op in de vijver dat zich geweldig vermenigvuldigde. Ik denk dat het hoornblad is. Ik heb tussendoor wel wat weggehaald want het groeide als kool! Wat mij opviel is dat de vijver de hele zomer vrij helder is gebleven sinds dat plantje zich zo uitbreidde. Nu vroeg ik mij af of ik alles naar de bodem kan laten zakken of dat het slim is om toch nog vele hoornblad te verwijderen? doet het misschien in de winter ook nog wat in het water? Groet, Jolette

  • Groenjournalistiek schreef:

   Hoornblad is echt een superplant voor een heldere vijver. Dat kan best weleens het verschil geweest zijn. In de winter overwintert het en vormt nieuwe knoppen. Het kan vast geen kwaad als je het wat uitdunt nu, want het kan inderdaad als kool groeien, maar het vormt ook een schuilplaats voor leven in je vijver. Niet teveel rommelen behalve ingevallen blad verwijderen, afstervende waterleliebladen en in de vijver vallend materiaal uit oeverplanten verwijderen is eigenlijk het devies nu. Je kunt dus ook tot het voorjaar wachten met het verwijderen van overtollig hoornblad. Groetjes, Ellen

 9. Ted Willemse schreef:

  ‘Helder’ verhaal! Vaak zijn de problemen vervuiling en veel zon. Begin nooit met te weinig planten, deze zorgen ook voor de nodige schaduw. En zorg voor een goede vijverpomp die bij je vijver past en zorgt voir de nodige stroming.

 10. Dorret schreef:

  Ik wilde dat mijn vijver weer goed was. Als ik goede waterplanten uit een andere vijver bij mij er in doe wordt het eerst licht van kleur en valt uit elkaar. Er ligt ook een drap op de planten die ze verstikt.
  Het water heb ik laten testen en die was perfect.

  • Groenjournalistiek schreef:

   Dag Dorret er zal iets anders aan de hand zijn…zo kan ik het niet beoordelen, wat die drap zou zijn en waarom je gezonde planten lijken te verslijmen… Perfect kan het water niet zijn als het zo op het oog mis gaat met je planten… maar zoals gezegd, moeilijk iets over te zeggen zonder beeld.

 11. Gaardenier schreef:

  Ik heb mijn vijver, na deze jaren lang verwaarloosd te hebben, nu eindelijk aangepakt. Dat wil zeggen compleet schoongemaakt en opnieuw (met jouw tips) ingericht. Ik hoop er nu fijn van te kunnen genieten.

  • Groenjournalistiek schreef:

   Dat hoop ik ook, het is al velen gelukt met de tips van Ada Hofman, die ik heb beschreven en zelf ook met succes heb toegepast.

 12. Marie schreef:

  Mijn vijver is ook niet meer zo helder als vorig jaar. Ik heb naar mijn idee een goed filtersysteem, maar ik merk dat de waterkwaliteit niet meer zo goed is. Ik ga kijken of ik het probleem met nieuwe waterplanten of een bewegingssysteem schoner kan maken en houden. Bedankt voor de informatie!

 1. 20 juni, 2014

  […] die planten. Zij nemen het voedsel uit het water op. Het werkt dus duidelijk niet anders dan mijn biologische vijver. Hiervoor is natuurlijk wel noodzakelijk dat er niet gevaren wordt in zo’n gracht. Dan gaan […]

 2. 19 juli, 2014

  […] vijvers, waarvan vooral de grootste achter in de tuin een bron van zorg was. Deze was allesbehalve helder. Ik was dan ook blij met mijn buurman die al sinds ’93 een Koivijver in zijn tuin heeft en […]

 3. 14 juli, 2015

  […] Een heldere vijver hoe doe je dat deel 1 Binnenkort een vervolg met meer info over oeverplanten die zorgen dat een vijver helder blijft oftewel een helofytenfilter. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.