Zomeravond: zwaluwbezoek en andere onverwachte ontmoetingen in mijn tuin

Door de fysieke situatie waar ik in verkeer, komt het regelmatig voor dat de ochtenden in nachttenue verlopen. Dat weerhoudt me er niet van mijn rondje tuin te doen. Lopend op mijn pad voel ik op zo’n ochtend iets landen op mijn voeten. Ik kijk naar beneden en ontwaar een kikker, bungelend in de rand van mijn pyjamabroek. Even beduusd van zijn onverwachte landingsplek leek de kikker ook naar mij te kijken… Na een kort moment zette hij zich opnieuw af onderweg naar de vijver. Eindigend in een heuse plons. Kikkers gaan niet bepaald geruisloos te water. Het is net of ze altijd een wedstrijdje bommetje doen. Sommige gaan zelfs met een achterwaartse salto de vijver in… Het is een vast ritueel: horen ze me naderen, gaan ze richting vijver of ze springen van de rand (waar ze zonnen) er snel in.

Insecten en ongewenste naaktslakken

Onze korte ontmoeting is teneinde, vlak na deze begonnen is. Zulke kortstondige momenten waarin mijn pad die van een tuinbewoner kruist, kunnen me intens ontroeren. Het dierenleven in mijn tuin is minstens zo belangrijk voor me als de schoonheid van bloemen en planten dat zijn. Ik heb natuurlijk mijn voorkeuren, al heb ik aan weinig dieren een hekel. Geen angst voor wespen, bijen en vliegjes, en al zeker niet voor spinnen, hoe nuttig zijn die! Alleen naaktslakken, daar zie ik alleen afgekloven dahlia’s en zinnia’s in. Deze horen dan ook tot de invasieve exoten. Ze mogen van mij allemaal een smakelijk hapje voor vogels, egels, kikkers en padden zijn .

Fietsend door mijn dorpje was me al opgevallen dat er de laatste jaren steeds meer zwaluwen hoog in de lucht waar te nemen zijn. Bij de aardbeienboer, waar we regelmatig onze doosjes halen, trof ik nesten aan in de nok van de schuur op de tl-bak daar. Het voordeel van mijn ligfiets is, dat ik veel omhoog kijk naar de lucht, de boomkronen en dus ook naar de nok van schuren.

Wat is er mooier dan een zomers boeket plukken uit je eigen tuin of in een pluktuin. Hier de volle emmertjes van mijn vriendin… wat een plukgenot!

Zomeravond zwaluwbezoek

Maar het mooiste tafereel had ik een dag of tien geleden in mijn eigen tuin; zwaluwen maken veel herrie terwijl ze pijlsnel rondvliegen. Het geluid is gemakkelijk te herkennen. Het lokte me naar buiten. En daar genoot ik van een luchtshow van formaat. Een groep zwaluwen vloog pijlsnel cirkelend door de tuin om telkens opnieuw in een duikvlucht boven de vijver te komen waar gezien de drukte zich een zwerm mugjes en vliegjes moest bevinden. Luid communicerend, snel en wendbaar vlogen ze af en aan…iedere keer opnieuw scherend boven de vijver, wenden en terugkeren. Dit fantastische schouwspel, een vliegshow, hield zo’n 45 minuten aan. Daarna verdwenen ze met dezelfde snelheid als ze gekomen waren. Dit heeft zich misschien al eerder voorgedaan, maar het was de eerste keer in de 12 jaar dat ik hier woon dat ik er getuige van was.

Op tuinbezoek met Groei & Bloei genoten we van een overweldigende muur van kuipbloemen.

Diervriendelijke tuin

’s Nachts schrik ik plotsklap wakker uit een droom. Een gevoel van paniek overvalt me, hoe kan ik dit tuinparadijsje ooit veilig stellen als ik verhuis. Onze vorige tuinen zijn radicaal omver gegooid. Hoe moet het met al die bewoners die zich veilig wanen. Natuurlijk, het zijn tegen die tijd de kinderen van de kinderen, maar toch… Ons huis staat niet te koop, maar als het zover komt, hoop ik dat net die ene komt… Ben jij zo’n koper of kopen je kinderen zo’n diervriendelijke tuin, neem de tijd om te kijken voordat je radicaal beplanting gaat verwijderen… wie weet verander je je plannen dan wel na dit soort wonderschone ontmoetingen.

Lees meer over diervriendelijk tuinieren, niet bang voor beestjes of ga direct terug naar home

 

In de pluktuin De plukkerij Bosschenhoofd proberen ze Brokaatbloem uit, prachtig vind ik!

 

 

You may also like...

3 Responses

 1. Zem schreef:

  Ellen, wat heerlijk dat je wel instaat bent – ondanks je fysieke staat – om zo te genieten van je tuin. Hoe dan ook wens ik je toe dat je lichamelijke toestand snel verbetert!
  En dromen over je huis / tuin verkopen: dat zijn de nachtmerrie’s die je krijgt als je om gezondheidsredenen (tijdelijk) je tuin niet helemaal kunt verzorgen, zoals je zou willen.
  Ik herken dat en dan zie ik me al op een appartementje zitten met een klein balkonnetje.
  Nee, dat gaan we niet doen.
  De tuin kan gelukkig heel veel zelf, waardoor je alleen maar hoeft te kijken en te genieten, en dat is iets, dat je goed kunt, dat blijkt uit al je blogs!
  Een bemoedigende groet van Zem.

 2. Nooit bij nagedacht , eens zal het wel zover komen.
  Ik hoop dat er dan ook mensen komen wonen die van de natuur houden, misschien gaan ze op dezelfde voet verder.
  We kunnen het ook nalaten aan het Groninger Landschap.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »