Tuinhuisjes, een aanrader…

tuinblog, groenjournalistiek, tuinhuis

Achter in onze tuin stond (of staat) een tuinhuisje. Handig om van alles in op te bergen. Er zat een klein stukje kap aan, maar te klein om onder te zitten. Bij regen werd je toch nat, en te weinig schaduw om zonder parasol te kunnen. Achter in onze tuin is het goed toeven omdat je daar op de grote vijver kijkt. De wens was dan al gauw om daar een lekker plekje te maken. De eerste uitdaging was het draaien van het tuinhuisje dat diagonaal in de tuin stond. Ik schreef daar al eerder over http://groenjournalistiek.nl/tuinontwerp

tuinhuis, groenjournalistiek

Een half jaar eerder, dan bovenstaande foto, het tuinhuisje is net gedraaid.

Er is lang over nagedacht hoe, het leek een onmogelijk idee, maar met hulp en op rolletjes werd de klus geklaard, langzaam maar zeker stond het tuinhuisje recht. Het verlengen van het dak bleek al snel geen oplossing. Te laag. Iedereen langer dan 1.85 moest er dan bukkend onder door. Je kan er dan wel zeker van zijn dat dat een keer hartstikke fout gaat.

step0003

Het huisje afbreken, wat we net met moeite gedraaid hadden en een nieuw tuinhuisje met kap neerzetten vonden we eigenlijk ook weer zonde van het toch nog in prima staat zijnde huisje. En dan vind je een manier om een kap, eigenlijk een prieel óver het huisje heen te bouwen. En dat bleek dé oplossing. Zo gezegd zo gedaan. We kozen voor dakpannen, dat staat erg mooi in de afwerking. Maar voor ons ook eigenlijk wel de beste oplossing, want we hebben nog weleens zuidwestenwind, waardoor de singels op het tuinhuisje al een keer waren verwoest. Dakpannen, mits goed gelegd, zijn een stuk stormvaster. Ik verfde het huisje in een nieuwe kleur en werkte de overgangen af met hout passend bij het prieel. En nu is het genieten daar.

De voordelen: – Als het heel warm is: altijd schaduw zonder gesjouw met parasols. – Dreigt het te gaan regenen, maar de temperatuur is prima, kun je rustig blijven zitten. – Om te barbecuen met uitzicht…. – In deze septemberdagen is zo’n tuinhuis net wat beschutter. Kortom een aanrader zo’n huisje in je tuin. Je gaat een plek, die anders minder in gebruik is, wél gebruiken. Je kunt het bouwen op een bijzondere plek in je tuin. Je hebt een hoop minder gesjouw met stoelen omdat je ze droog kan laten staan. Ik ben er superblij mee.

groenjournalistiek tuinhuisje

Een heel mooi voorbeeld van een tuinhuisje in harmonie met de tuin en mooi zicht op de vijver. Gezien in Limburg tijdens een open tuindag.

Op ons terras bij het huis komt de ondergaande zon altijd onder het scherm door en op warme dagen wordt dat echt te warm. Ik zit dan heerlijk achter in mijn tuin met uitzicht op de grote vijver. Mijn idee is: creëer meerdere zitplekken in je tuin voor alle soorten omstandigheden en je zit áltijd goed zonder heel veel gesjouw. Ook in kleinere tuinen heb je vaak veel aan meer dan één groot terras. Maak liever twee kleintjes. Afgelopen voorjaar besloot een winterkoninkje zijn nest te bouwen in de nok, lekker droog en windvrij. In de wintermaanden zoeken meerdere vogels dekking onder de kap. Dat is te zien aan de sporen die ze  achter laten. Geen bezwaar tegen hoor. Logisch dat ze ook de voordelen zien.

 

groenjournalistiek, tuinblog, tuinhuisjes

Gezien tijdens een opendag in Nijmegen. Prieel geschilderd in kleuren passend bij de tuin… als de clematis bloeit in ieder geval wel!

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, maten en stijlen om een huisje of prieel neer te zetten. Mijn buurvrouw heeft ook een ontzettend gezellig plekje gemaakt van haar prieel en ook als je open tuinen bezoekt kom je verschillende mogelijkheden tegen, vaak in de sfeer van de eigen tuin gemaakt. Het najaar is een prima periode om zo’n klus te klaren. Vaak moet je aanpassingen in je tuin doen. Je kunt dan gelijk planten een nieuwe plek geven als dat nodig is.

kindertuinhuisje, groenjournalistiek

Kindertuinhuisje, gezien in de tuin van de familie Van der Zwan tijdens een open tuindag.

tuinblog, prieel, tuinhuizen, groenjournalistiek

Foto van een open tuin in Utrecht facebookpagina Peter van Dam, een heel bijzonder tuinhuis passend bij een oude stadsvilla

Er is op het gebied van tuinhuisjes en priëlen heel veel te koop in allerlei stijlen en verschillende prijscategorieën. Kijk goed rond wat bij je tuin en huis past. Van heel strak, tot landelijk of stoer. Denk na over wat je er precies mee wil. Er zijn ook combi’s van schuurtjes met een stuk overkapping te koop. Gemakkelijk als je niet zo veel ruimte hebt, je kunt er ook een klein ateliertje van maken als je graag tekent en schildert, ook al eens gezien in een tuin. Aan de slag dus….

Dit blog is gesponsord door Fonteyn de inhoud is volledig onafhankelijk tot stand gekomen.

http://fonteyn.nl/tuinhuizen 

images

 

You may also like...

3 Responses

 1. Lauren de Bruijn schreef:

  Nadat ik dit artikel heb gelezen wil ik ook een prachtige achtertuin met een kleine vijver en een tuinhuisje hebben om daar gezellig en ontspannend mijn vakantie door te brengen! Kort geleden heb ik een huisje in een dorp gekocht en nu denk ik hoe ik dat kan ontwerpen. Maar nu is zo’n tuinhuisje een must-have voor mij!

  • Groenjournalistiek schreef:

   Wat leuk om te horen Lauren, heel veel plezier met de aanleg en ja zo’n tuinhuisje of prieeltje is een enorme aanwinst. Extra genieten! Veel succes met ontwerpen,bouwen en planten…

 1. 2 september, 2017

  […] aantal jaren geleden plaatsten we een prieel over ons tuinhuisje heen. Ik schreef er al eerder over. En wat een aanwinst is dat. Je hoeft niet bang te zijn voor een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »